latinica  ћирилица
22/12/2014 |  12:30 | Autor: TANЈUG

Pakistan planira pogubljenja 500 osuđenika za terorizam

Pakistan planira da u narednim nedjeljama pogubi 500 lica osuđenih zbog terorizma, saopštili su danas zvaničnici, pošto je vlada ukinula moratorijum na smrtnu kaznu u slučajevima terorizma poslije nedavnog masakra talibana u školi.
Talačka kriza u Peševaru - Foto: AP
Talačka kriza u PeševaruFoto: AP

Šest ekstremista je obješeno od petka, dok u zemlji raste bijes zbog masakra koji su izvršili talibani u gradu Pešavaru, u kome je ubijeno 149 lica, uključujući 133 djece, prenijela je agencija AFP.

Poslije najsmrtonosnijeg terorističkog napada u istoriji Pakistana, premijer Navaz Šarif okončao je šestogodišnji moratorijum na smrtnu kaznu. Smrtna kazna je vraćena za slučajeve povezane s terorizmom.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je završilo slučajeve 500 osuđenika koji su iscrpili sve žalbe. Predsjednik je odbio sve njihove peticije za pomilovanje i oni će biti pogubljeni u narednim nedjeljama", rekao je AFP-u visoki zvaničnik vlade koji je želio da ostane anoniman.
I drugi zvaničnik je potvrdio informaciju.

Od šest lica koje su pogubljene do sada, pet je bilo umiješano u pokušaj ubistva tadašnjeg vojnog lidera Perveza Mušarafa 2003. godine, dok je jedan učestvovao u napadu na glavni štab vojske 2009. godine.

Policija, vojska i paravojne formacije raspoređene su širom zemlje i na aerodromima, a u zatvorima je uvedena crvena uzbuna zbog pogubljenja i intenziviranja vojnih operacija protiv talibanskih ekstremista u sjeverozapadnim plemenskim oblastima.