latinica  ћирилица
22/12/2014 |  19:27 | Autor: RTRS

Hrvatska: Kome sveštenik dvije godine ne blagoslovi kuću, gubi "prava vjernika"

U obavještenju koje je crkva poslala župljanima u Sračincu pokraj Varaždina navedena su uputstva za blagoslov kuća uoči Božića, a naglašava se da "one porodice koje dvije ili više godina zaredom nisu primile sveštenika nisu vjerničke porodice i da time gube sva prava u Crkvi", javlja Dubrovački dnevnik.

Župa poziva sve koji nisu u mogućnosti u vrijeme blagoslova da budu u svojim kućama da se jave na telefon kako bi se blagoslov ipak dogovorio, i da se "mnoge porodice nalaze u teškoj materijalnoj situaciji i nemaju čime da daruju sveštenika za njegov godišnji rad u župi prilikom blagoslova porodice" kao i da ne dopuste da to bude razlog da se sveštenik odbije jer je, kako kažu, "važniji susret i molitva od bilo kakvog dara koji nije obavezan".

Međutim,  nakon toga slijedi šokantan dio obavještenja u kojem se navode "sankcije" za sve koji dvije godine nisu primili sveštenika u svoju kuću. Poznato je da se sveštenicima prilikom blagoslova kuća daju "simbolični" darovi, i da je mnogim  s barem jednim od preko 314 hiljada nezaposlenih u Hrvatskoj popriličan trošak dati i 50 kuna svešteniku za "Mir kući ovoj".

Ovo obavještenje potpisali su župnik Siniša Dudašek, đakon Leonardo Šardi i župnik Vjekoslav Gabud.