latinica  ћирилица
12/01/2015 |  12:41 | Autor: SRNA

Budimir: Kitarovićeva da radi na poboljšanju položaja Srba

Predsjednik Asocijacije udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da očekuje da bi novoizabrani hrvatski predsjednik Kolinda Grabar-Kitarović mogla nastaviti raniju politiku HDZ-a u dijelu saradnje sa srpskom manjinom, jer je ta stranka najodgovornija za ono što se desilo u akcijama "Bljesak" i "Oluja".
Milojko Budimir - Foto: SRNA
Milojko BudimirFoto: SRNA

Budimir je rekao da bez obzira na to ko je bio na vlasti u Hrvatskoj, nije se mijenjao odnos prema Srbima, ali je izrazio očekivanje da će se neriješeni problemi Srba u Hrvatskoj konačno naći na dnevnom redu.

Napominjući da najveću odgovornost za progon Srba iz Hrvatske snose HDZ na čelu s bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom, Budimir je rekao da su u vremenu kada je HDZ bio na vlasti Srbi bili u povoljnijoj poziciji nego kada je na vlast došao Ivo Јosipović i SDP.

On je istakao da Srbi iz Hrvatske ne osjećaju "nikakav žal za Јosipovićem", koji nije učinio ništa pozitivno dok se nalazio na vlasti, nego je samo "davao prazna obećanja".

"Očekujemo da će Hrvatska, kao članica EU, pod Kitarovićevom ispoštovati preduzete obaveze i standarde koji vrijede u evropskim zemljama i da će se naša prava koja su u Hrvatskoj ostala neostvarena, konačno naći na dnevnom redu", naglasio je Budimir.

Napominjući da je na vlasti u Hrvatskoj ipak SDP, a ne HDZ, Budimir je rekao da se nada da će Kitarovićeva kao predsjednik države imati više razumijevanja za probleme Srba nego što je imao Јosipović, te da će Hrvatska početi da ispunjava obaveze preduzete potpisivanjem bilateralnih sporazuma sa Srbijom.

"Nadamo se da se naša prava i potraživanja naći na dnevnom redu, jer su do sada samo 'gurana pod tepih' što sa strane Hrvatske, što sa strane Srbije, koja na svom putu ka EU nije ta pitanja postavljala na dnevni red. Konačno će se morati raspravljati o tim pitanjima ukoliko se žele normalni međudržavni odnosi", naveo je Budimir.

On je podsjetio da su Srbi iz Hrvatske na prethodnim izborima u Hrvatskoj imali organizovan odlazak u Zagreb da bi dali podršku Јosipoviću, ali da su se razočarali u politiku koju je vodio, te da za period dok je bio na vlasti gotovo ništa nije učinjeno na popravljanju položaja Srba nego su, naprotiv, dovedeni u još teži položaj.

"Јosipović je htio da se dopadne svima, a ima ona narodna 'da se nije želio dopasti svima, dopao bi se mnogima'", zaključio je Budimir.

Kandidat HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović na jučerašnjim izborima za predsjednika Hrvatske pobijedila je kandidata SDP-a, dosadašnjeg hrvatskog predsjednika, Ivu Јosipovića.