latinica  ћирилица
14/01/2015 |  20:12 | Autor: RTRS

Prodaja smederevske Željezare šansa i za preduzeća iz RS (VIDEO)

Ugovor o prodaji smederevske Željezare sa američkom kompanijom Esmark, Vlada Srbije trebalo bi da potpiše do kraja mjeseca. Biće to spas za 5.000 zaposlenih i zapošljavanje još 17.000 novih radnika.
Prodaja smederevske Željezare šansa i za preduzeća iz RS - Foto: RTRS
Prodaja smederevske Željezare šansa i za preduzeća iz RSFoto: RTRS

To nije samo dobra vijest za Srbiju i Željezaru Smederevo, već i za RS i preduzeća koja svoju šansu vide u pokretanju ovog giganta. 

Vjetar u leđa privredi Srbije, ali i RS. Revitalizacija smederevske Željezare,koju najavljuje novi strateški partner perspektiva je, prije svega, za rudnike željezne rude u regionu. I rudnik Ljubija kod Prijedora vidi svoju šansu.

I stanovnici Ljubije, posebno oni nezaposleni, nadaju se zaposlenju. Svjesni su kažu da bez jakih željezara u regionu ni rudnik u njihovom mjestu ne može da opstane.

Ovo je razlog zbog čega je na jučerašnjem sastanku predsjednika RS Milorada Dodika i premijera Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu značajna tema bila upravo prodaja smederevske Željezare.

"Na ovaj način mi ćemo imati mogućnost da poslovnim ugovorima i aražmanom sa novim vlasnikom željezare ostvarimo bolju perspektivu i mogućnost za više radnih mjesta", rekao je predsjednik RS, Milorad Dodik.

Iz Vlade Srbije tvrde da su dobili obećanje delegacije EU u Beogradu da će podržati klauzulu za Željezaru. Očekuju da će ugovor sa kompanijom Esmark uskoro biti potpisan.

Željezara u Smederevu trenutno radi sa samo 30 odsto kapaciteta i godišnjim obrtom od 320 miliona dolara.

Očekivanja su da obrt bude povećan na 1,4 milijarde dolara. Za sada je zaposleno 5000 radnika,a planirano je da, odmah čim bude pokrenuta druga peć, bude otvoreno još 250 radnih mjesta.