latinica  ћирилица
15/01/2015 |  11:40 | Autor: RTRS

Prevoznici iz RS blokirali granične prelaze i carinske terminale

Prevoznici iz Republike Srpske počeli su sa blokadom graničnih prelaza i carinskih teminala.

Na granicama ostaju sve dok resorno bh ministarstvo i Savjet ministara ne ispune njihove zahtjeve i odgode primjenu pravilnika o licenciranju u međunarodnom transportu. Prevoznici iz Gradiške okupili su se u blizini terminala, a nakon dolaska kolega iz Banjaluke zatvoriće granicu.

Dok njihove kolege iz Federacije BiH nesmetano prolaze preko graničnog prelaza Gradiška prevoznici iz Srpske zbog spornog pravilnika svoje kamione su od nove godine parkirali. Odlučni su da se sporni pravilnik stavi van snage.

- Mi nemamo izkaza, jer su nam blokirani kamioni puni robe i očekivali smo da se nešto riješi ali za sada ništa, rekao je Nebojša Obradović, prevoznik iz Gradiške.

Udruženje prevoznika u unutrašnjem i međunarodnom transportu Republike Srpske dobilo je sva potrebna odobrenja za najavljenu blokadu graničnih prelaza i carinskih terminala. Iz Sarajaeva sa sjednice Savjeta ministara očekuju povoljne vijesti.

- Mislim da su se malo u računici prešli u Ministarstvu komunikacija i saobraćaja, jer su mislili da Udruženje više ne postoji i da je puklo. Mi smo se ipak digli i pored problema koje smo imali, ali smo jedinstveni po ovom pitanju i tako ćemo djelovati, dodao je Gligo Čikić, predsjednik Štrajkačkog odbora.

Okupljeni prevoznici iz Gradiške, osim na granični prelaz Gradiška, kamione će uputiti i na granični prelaz Gradina.

ŠLEPERI NA RAČI, ČEKA SE ODLUKA O BLOKADI

Na najvećem graničnom prelazu iz BiH ka Srbiji -na Rači kod Bijeljine od podne su okupljeni šleperi prevoznika iz Republike Srpske koji zahtijevaju donošenje novog pravinika o licenciranju.
Prevoznik iz Bijeljine Vladan Pavlović rekao je novinarima da će prelaz i carinski šalteri biti blokirani kada takvu odluku donese Štrajkački odbor prevoznika u Banjaluci.

On je poručio vlastima u Sarajevu da prevoznici iz Republike Srpske neće napustiti svoju zemlju, nego će "natjerati spornu administraciju" koja im "ugrožava posao i živote da napusti svoje dobro plaćene poslove".

AUTOPREVOZNICI IZ TESLIĆA BLOKIRALI CARINSKI TERMINAL

Više od 40 prevoznika sa šleperima i kamionima iz Teslića blokirali su od 12.00 časova carinski terminal kod Graničnog prelaza Šamac.

Oni kažu da će im se priključiti još prevoznika i da će ostati u Šamcu dok ne bude stavljen van upotrebe novi Pravilnik o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica.