latinica  ћирилица
19/01/2015 |  11:23 | Autor: SRNA

Kebo Tužilaštvu BiH dostavio dodatnih 1.500 dokumenata (VIDEO)

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo potvrdio je da je Tužilaštvu BiH danas dostavio novih 1.500 dokumenata, kao i video-kasete o ratnim zločinima nad srpskim stanovništvom.

U ovim dokumentima, kao i prethodnim, naveo je Kebo, najviše se govori o odgovornosti ratnog komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina, koji je imao apsolutnu kontrolu nad odredom "El mudžahid", kao i tadašnjeg načelnika službi bezbjednosti Šefika DŽaferovića, koji je danas predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH.

"Dokazi se odnose i na ubistva u zoni centra bezbjednosti, koja je pobrojao kantonalni tužilac Muriz Hadžiselimović 2000. godine, zatim da su mudžahedini bili pod kontrolom ratnog komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina, kao i na glavnog obavještajca odreda 'El mudžahid' koji danas živi u Zenici, a koji je učestovovao u napadu na Vozuću", rekao je on.

Na adresu potpredsjednika FBiH je stiglo i pismo podrške bivših pripadnika Vojne policije Trećeg korpusa Armije BiH, koje će uskoro objaviti.

U pismu se, kako je rekao, potvrđuje da su stravične zločine nad Srbima činili mudžahedini, koji su, uz znanje nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, došli u BiH.

Kebo je najavio da će dati na uvid i mnoge poruke podrške pojedinaca, među kojima je i efendije Selvedina Beganovića iz Velike Kladuše koji je napadnut prije desetak dana, jer je govorio istinu, kao i jednog građanina Zenice koji je posvjedočio da je policija hapsila ugledne Zeničane, zatvarala ih u logore i slala u radne vodove gdje su ginuli.

Kebo je rekao da će preduzeti i druge pravne radnje, te proširiti spisak pojedinaca i ponovo pokrenuti pitanje pravne odgovornosti svih onih koji se mogu na bilo koji način dovesti u vezu sa političkim ubistvima.

"Danas ću od Tužilaštva BiH tražiti odgovor koji sam pokrenuo prije dvije i po godine zašto se ne otkrivaju politička ubistva, ko je ubijao visoke zvaničnike Nedžada Ugljanina, Јozu Leotara, generala Šantića, ali i kriminalce koji su izvršavali naloge iz političkog vrha", naglasio je on.

Kebo je dodao da će ponovo pokrenuti pitanje izvještaja o utrošenom novcu od humanitarne pomoći upućenoj BiH, a pretpostavlja se da je riječ o 2,5 milijardi dolara.

On je naglasio da "javnost mora da zna ko je taj novac zloupotrijebio i gdje ga je usmjerio".

Keboje rekao da se odlučio na ovaj korak "na zahtjev mnogih gladnih i nezaposlenih boraca čiju su poštenu borbu mnogi zloupotrijebili za neosnovanu političku promociju i enormno bogaćenje kroz pljačku".

Što se tiče prijetnji njemu i njegovoj porodici, Kebo je istakao da je spreman na sve posljedice i da ima povjerenje u legalne institucije zaštite.