latinica  ћирилица
21/01/2015 |  09:54 | Autor: RTRS

Štrbac: Beograd i Zagreb najspremiji za odbacivanje tužbi (VIDEO)

Član ekspertskog tima za zastupanje Srbije po tužbi protiv Hrvatske Savo Štrbac ocijenio je da su Beograd i Zagreb najspremniji za odbacivanje međusobnih tužbi za genocid
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

- Ukoliko Međunarodni sud pravde u Hagu donese takvu odluku - kaže Štrbac - onda očekujem da u obrazloženju odgovori šta se to desilo sa Srbima u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog vijeka, ako nisu bili žrtve genocida.

Štrbac je rekao za "Večernje novosti" da iz Palate mira u Hagu nije procurila bilo kakva informacija koja bi naznačila kakav su stav zauzeli djelioci pravde.

On je ocijenio da bi u Hrvatskoj bio dan žalosti, ukoliko bi sud u Hagu donio odluku u korist Srbije, ali da to ne bi imalo nikakve veze sa novoizabranom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, jer je svaka hrvatska vlast prema ovom slučaju imala isti odnos.

- Čak je i sam odlazeći predsjednik Ivo Јosipović bio među sastavljačima tužbe protiv Beograda - podsjetio je Štrbac.

On kaže da opciju, da je krivica samo na srpskoj strani, ne može ni da zamisli.

- U slučaju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid, presuda i obrazloženje su bili na 470 stranica i vrlo je vjerovatno da će završni dokument u srpsko-hrvatskom sporu biti sličnog obima - zaključio je Štrbac.