latinica  ћирилица
21/01/2015 |  09:55 | Autor: Nezavisne

U BiH prijete nova klizišta

Usljed novih padavina očekuje se pokretanje klizišta nastalih u maju, ali moguća je i pojava novih na cijeloj teritoriji BiH, upozorio je Hazim Hrvatović, direktor Federalnog zavoda za geologiju

Mogućnost da budu pokrenuta nova klizišta, pored već 3.000 registrovanih, jesu nove obilne padavine, upozoravaju stručnjaci za geotehniku, i dodaju da su ugrožene hiljade kuća koje se nalaze u blizini aktiviranih klizišta.

- Nove zemljane mase sada se vrlo lako mogu pokrenuti na starim klizištima, a može doći i do novih klizanja zemlje. Zbog toga je u lokalnim zajednicama, gdje imaju registar klizišta, neophodan stalni monitoring. Nadležni moraju pratiti stanje, da bi se na vrijeme moglo upozoriti stanovništvo na opasnosti ili čak evakuaciju. Za klizišta je potrebno da prođe nekoliko mjeseci da bi prešla u fazu mirovanja, a taj period nismo imali - tvrdi Hrvatović.

Ako bi se aktivirala potencijalna klizišta, na udaru bi se našli stanovnici sjeveroistočne Bosne, Tuzle, Zenice i Maglaja. A novo pokretanje tla, kako upozoravaju, moguće je i u Željeznom Polju.

Posebno je ugrožen Zeničko-dobojski kanton, u kojem je registrovano više od 2.000 manjih i većih klizišta. Iz Društva za geotehniku BiH upozoravaju da vlasti skoro nikako ne rade na preventivi, jer za to, kako kažu, nema novca.

U BiH, kako se navodi, ima mnogo padinskih naselja, a svaka padina može biti ugrožena klizištem u nekom trenutku. Stručnjaci upozoravaju da ne postoje ni tačni podaci koliko su žrtava odnijela klizišta, a to je odavno trebalo da bude  alarm vlastima. Tako je u BiH 2012. godine bilo 1.800 aktivnih klizišta, dok je 3.000 novih pokrenuto tokom maja prošle godine. Tada je iništeno 7.500 kuća, a 80.000 ljudi nije se moglo vratiti u svoje domove.