latinica  ћирилица
21/01/2015 |  10:26 | Autor: Nezavisne

Njemački mediji: Etničke podjele prijete raspadom BiH

Zbog etničkih podjela u BiH, centralnim institucijama prijeti raspad, pišu jedne od najuglednijih njemačkih dnevnih novina "Süddeutsche Zeitung" iz Minhena, u uredničkom komentaru povodom nedavne posjete Sarajevu njemačkog i britanskog šefa diplomatije
Ministri inostranih poslova Njemačke Frank Valter Štajnmajer i Velike Britanije Filip Hamond sa liderima političkih stranaka u BiH - Foto: SRNA
Ministri inostranih poslova Njemačke Frank Valter Štajnmajer i Velike Britanije Filip Hamond sa liderima političkih stranaka u BiHFoto: SRNA

I dok sve zemlje oko BiH sprovode reforme, etnički podijeljena BiH sve više zaostaje, i to toliko da se Berlin i London brinu da bi se centralne institucije mogle raspasti. Zato su Štajnmajer i Hamond uslove i perspektive za BiH formulisali tako da bi se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, potpisan prije pet godina, lakše mogao ratifikovati, piše list.

Podsjetio je da su ministri u novembru u medijima u BiH objavili apel u kojem su građanima objasnili ozbiljnost cijele situacije. "Iza tog apela nije stajala samo namjera da se pomogne Balkanu. Obojica su zabrinuti zbog eventualnih posljedica raspada u zemlji u kojoj su institucije ionako slabe, a koja je puna oružja, organizovanog kriminala i islamista koji su sve više spremni na nasilje", navodi se u listu.

List iznosi i neke dosad nepoznate detalje - da je njemačko-britanska inicijativa začeta u februaru prošle godine, nakon što su Berlin i London uvidjeli da su građani kroz februarske proteste pokazali da žele promjene nabolje i da od svojih političara traže ekonomski boljitak. "Nakon majskih katastrofalnih poplava Srbi, Bošnjaci i Hrvati stali su jedni uz druge uzajamno se pomažući. To je probudilo nadu u Berlinu i Londonu da je ipak nekako moguće prevazići stare podjele. Ali onda su oktobarski izbori pokazali da su se nakon toga vratili stari trendovi", navodi list.

Međutim, uprkos zabrinjavajućoj situaciji i činjenici da bi pogoršanje situacije u BiH imalo negativne posljedice za Evropu, list piše da su tačne izjave ministara u Sarajevu da sve zavisi od domaćih faktora u BiH i da je pružena šansa zaista posljednja.

- Imajući tu činjenicu u vidu, nije iznenađujuće da su ministri u Sarajevu došli napetih nerava. Moljakanje, apeli, pružanje posljednje prilike - ministri su ostavili malo prostora sumnji koliko je situacija u BiH ozbiljna. Njemački ministar je bukvalno molio svoje sagovornike da prihvate ovu posljednju priliku i da povedu zemlju u Evropu - istakao je autor članka.