latinica  ћирилица
21/01/2015 |  11:05 | Autor: SRNA

Varadi: Veoma moguće da će sud odbiti i tužbu i protivtužbu za genocid

Stručnjak za međunarodno pravo Tibor Varadi rekao je da je veoma moguće da Međunarodni sud pravde odbije i tužbu i protivtužbu Hrvatske i Srbije za genocid, ali da u obrazloženju presude pomene neke zločine
dr Tibor Varadi - Foto: POLITIKA
dr Tibor VaradiFoto: POLITIKA

- Meni se čini najverovatnije da će tužba i protivtužba biti odbačene. Najlogičniji ishod jeste da bude odbijena i tužba i protivtužba... To je zbog toga što se nadležnost suda prostire iskuljčivo na genocid - rekao je Varadi.

On je naveo da je tokom rata u Hrvatskoj i s jedne i sa druge strane bilo nedjela, ali da ona, kako smatra, ne dostižu taj užasni nivo genocida.

- Ono što nije genocid, za to sud nije nadležan. Sud može to da pomene usput, ali ne može na tome da zasnuje odluku. Zamislivo je da sud odbije tužbe za genocid, a u obrazloženju pomene neka druga djela, za koja sud nije u ovom slučaju nadležan, ali se mogu pomenuti - dodao je Varadi.

Varadi, koji je bio srpski zastupnik u tužbi BiH za genocid protiv Srbije, smatra da je u slučaju Hrvatske veoma malo moguće da sud donese presudu kao u slučaju BiH da je Srbija povrijedila Konvenciju o genocidu time što nije pomogla tamo gdje je mogla.

On smatra da je to u slučaju Hrvatske veoma malo moguće.

Varadi je podsjetio da je u sporu sa BiH odbijena tužba za genocid i da sud nije smatrao da je Srbija kriva za genocid, bilo za izvršenje ili pomaganje, ali je našao da je Beograd povrijedio Konvenciju o genocidu.

Napominjući da postoji veoma važna i zanačajna razlika između samog genocida i Konvencije o genocidu, Varadi je naveo da Srbija nije smatrana krivom za genocid, niti za pomaganje, ali da nije izvršila sve obaveze iz te konvencije.

Kao primjer je naveo da postoje konvencije o korupciji, Varadi je objasnio da, ako neko izvrši korupciju, onda je pogriješio, ali ako neko drugoj zemlji ne daje podatke koji pomažu ispitivanje korupcije, to je onda povreda konvencije, ali ne same korupcije.