latinica  ћирилица
21/01/2015 |  11:22 | Autor: SRNA

Linta: Hrvatski vrhovni sud ponovo da presudi Glavašu

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta očekuje da Vrhovni sud Hrvatske u razumnom roku ponovo razmotri argumente protiv Branimira Glavaša za ubistvo srpskih civila u Osijeku i da mu izrekne maksimalnu kaznu predviđene zakonom od 20 godina.

"Sve drugo bi bilo bilo ruganje pravdi i još jedan dokaz da Hrvatska štiti ratne zločince", istakao je Linta u saopštenju, ponovivši ocjenu da puštanje ratnog zločinca Branimira Glavaša na slobodu predstavlja ponovno vrijeđanje i ponižavanje srpskih žrtava, ne samo u Osijeku, nego širom Hrvatske.

Linta podsjeća da je pet Glavaševih pomagača, koji su lično izvršili zločine nad srpskim civilima u Osijeku, dobilo smiješne kazne između pet i sedam godina, te da su pušteni iz zatvora na uslovnu slobodu između 2010. i 2012. godine nakon dvije trećine izdržane kazne.

Linta apeluje da EU zatraži od Hrvatske da ispuni posebne obaveze koje je preuzela tokom svojih pristupnih pregovora, a koje su navedene u članu 36 stavu jedan Ugovora o pristupanju.

Hrvatska se Ugovorom o pristupanju sa Evropskom unijom, koji je potpisan novembra 2011. godine, obavezala da će nastaviti poboljšavati nezavisnost, nepristrasnost, profesionalizam i efikasnost pravosuđa i postupanje u domaćim predmetima ratnih zločina.

Nažalost, ističe Linta, Hrvatska nije tokom 2013. i 2014. godine pokrenula nijednu istaragu, niti je podigla ijednu optužnicu protiv lica koji su počinili brojne zločine nad Srbima prije i za vrijeme ratnih djelovanja.

"To jasno pokazuje da u Hrvatskoj i dalje nema političke volje da se sudi počiniocima ratnih zločina kako bi se obezbedila pravda za žrtve", ocijenio je Linta u saopštenju.

Branimir Glavaš, kome je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku, pušten je juče na slobodu iz zatvora "Ćelovina" u Mostaru.

Ustavni sud Hrvatske 12. januara ukinuo je presudu Vrhovnog suda o osmogodišnjoj zatvorskoj kazni za Glavaša, koju je nakon bijega iz Hrvatske izdržavao u BiH.

Zagrebački Županijski sud je nakon toga raspisao potjernicu za Glavašem, jer je ostala na snazi nepravosnažna presuda u trajanju od deset godina. Prema toj potjernici, Glavaš će biti uhapšen ukoliko pređe na hrvatsku teritoriju.

Glavaš je bio osuđen u slučajevima "garaža" i "selotejp" na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a do sada je odslužio tri petine zatvorske kazne.

U zatvoru je proveo ukupno pet godina i četiri mjeseca, od čega u mostarskom četiri godine, dok je preostali dio kazne odslužio u Sarajevu i Zenici.