latinica  ћирилица
21/01/2015 |  11:32 | Autor: TANЈUG

Peskov: Zapad želi da svrgne Putina

Zapad želi da iskoristi ukrajinski konflikt da bi svrgao predsjednika Rusije Vladimira Putina i ugušio rusku ekonomiju, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov - Foto: arhiv
Dmitrij PeskovFoto: arhiv

- Na Zapadu, oni pokušavaju da sklone Putina, da ga izoluju iz međunarodne politike, da uguše ekonomski Rusiju zbog svojih interesa, da svrgnu Putina - rekao je Peskov, prenijela je agencija AFP.

- Da nije bilo zbog Krima, oni bi izmislili drugi razlog - rekao je Peskov.

- Događaji u Ukrajini su skinuli maske s međunarodne diplomatije - dodao je Peskov.

Peskov je istakao da je ruska ekonomska situacija pod kontrolom uprkos "nezakonitim sankcijama" koje su Rusiji uvele zapadne zemlje zbog pripajanja Krima i podrške antivladinim snagama na istoku Ukrajine.

- Podsjetiću vas šta je Putin rekao (u decembru): sve je pod kontrolom, znamo šta da radimo, kako to da uradimo i mi imamo sve što nam treba da to uradimo - rekao je portparol Kremlja.

Prema Peskovu, Rusija ne može da razriješi krizu u Ukrajini kao što to traži Zapad.

- Sve što Rusija može da uradi radi završetka konflikta, ona već čini - istakao je Peskov i dodao da Kijev mora da počne da razgovara sa svojim regionima.

- Njemačka, Francuska, Rusija i OEBS mogu da budu garanti dogovora - rekao je Peskov.

Peskov je izrazio očekivanje da će Minska grupa nastaviti da radi svoj posao i da će kao rezultat toga biti sastanak lidera...planiran da se održi u Astani. Ali, do sastanka će doći ako bude mogao da da neke konkretne rezultate.

Peskov je rekao i da je siguran da se zapadne zemlje nikada neće "otarasiti" Rusije, zaključivši da bi izolacionizam bio greška.