latinica  ћирилица
21/01/2015 |  12:13 | Autor: TANЈUG

Abe: Vodimo tešku trku sa vremenom

Јapanski premijer Šinzo Abe izjavio je da Јapan ulaže maksimalne napore u "trci sa vremenom" kako bi oslobodio dvojicu svojih građana iz zatočeništva džihadista Islamske države, koji prijete da će ih ubiti ukoliko im se ne isplati 200 miliona dolara.
Premijer Јapana Šinzo Abe - Foto: AP
Premijer Јapana Šinzo AbeFoto: AP

Ekstremisti su u utorak japansku vladu stavili pred ultimatum da u roku od 72 sata isplati navedeni iznos ili će u suprotnom ubiti dvojicu Јapanaca.

"Ovo je veoma teška trka sa vremenom, ali Vlada čini sve što je u njenoj moći", rekao je Abe novinarima u Tokiju.
"Naredio sam Vladi da upotrebi sve diplomatske kanale i sve moguće pravce kako bi obezbedila oslobađanje dvojice muškaraca", kazao je japanski premijer.

Abe, koji je zbog talačke krize prekinuo bliskoistočnu turneju i vratio se u Tokio, naveo je da je zatražio pomoć od palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, egipatskog lidera Abdela Fataha el-Sisija, zatim turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i jordanskog kralja Abdulaha, prenosi AFP.

"Јapan nikad neće popustiti pred terorizmom. Јapan čini sve što može u trci protiv kukavičkog terorizma, ruku pod ruku sa međunarodnom zajednicom", ponovio je japanski premijer.

Abe se nalazi pre teškim izborom - da otvoreno plati ucjenu ekstremistima ili zatraži od neke savezničke države, poput SAD, da pokuša da krene sa rizičnim oslobađanjem otetih Јapanaca, navodi AP.

Јapanski premijer niti bilo kod drugi od zvaničnika nije direktno rekao da li Tokio razmišlja o eventualnoj mogućnosti da isplati 200 miliona dolara džihadistima.

Talačka kriza u čijem središtu su se našli japanski državljani duboko je potresla zemlju i vjeruje se da će Abe i Vlada biti suočeni sa pritiskom domaće javnosti da pokušaju da pregovaraju njihovo oslobađanje, ocjenjuje AFP.

DŽihadisti su juče objavili snimak sa zahtjevom da im se plati otkupnina u naredna tri dana ili će u suprotnom ubiti otete Јapance.

Muškarac koji je zatražio otkup zvučao je kao Britanac umiješan u ostala obezglavljivanja talaca koje je kidnapovala Islamska država i koja kontroliše trećinu iračke i sirijske teritorije.

DŽihadisti su na snimku naveli da su oteli novinara Kendžija Gotu i civilno lice na službi u vojsci Harunu Јukavu.

Ekstremisti ID su do sada ubili pet taoca sa Zapada od avgusta prošle godine, a ovo je prvi put da džihadisti prijete japanskim državljanima.

Јapan je više puta isticao da je on ponudio nevojnu pomoć zemaljama pogođenim krvavim akcijama ID u Iraku i Siriji, a koje su se našle suočene sa egzodusom izbjeglica.