latinica  ћирилица
21/01/2015 |  12:17 | Autor: RTRS

Austrijski privrednici u posjeti Srpskoj

Delegacija privredne komore Austrije boravi u posjeti Republici Srpskoj

Privrednici iz Austrije razgovarali su s ministrom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Zlatanom Klokićem, o konkretizaciji partnerskih odnosa preduzeća iz Srpske i Austrije radi plasiranja proizvoda i usluga na austrijskom tržištu. Bilo je riječi i o privlačenju investitora iz Austrije i budućim zajedničkim projektima.
Austrijanci su posjetili i Derventu i obećali su bolju saradnju s privrednicima na ovom području.

Nova investiranja ne samo u Derventi, nego i u cijeloj Srpskoj, najavili su austrijski privrednici. Na području Dervente posluje 11 austrijskih preduzeća koja zapošljavaju više od 600 radnika, a sva njihova proizvodnja se plasira na austrijsko tržište.

Predsjednik Privredne komore Austrije, Mihael Landertshamer, istakao je da je veoma zadovoljan dosadašnjom saradnjom  i da smatra da tome doprinosi, ne samo privreda, već i politika u razvoju opštine. Naveo je da će Austrijska privreda nastaviti da doprinosi i ubuduće i da će raditi na razvoju kadrova.

Načelnik opštine Derventa, Milorad Simić upoznao je austrijsku delegaciju s privrednim uspjesima. Istakao je da je u Derventi godinama najmanja stopa nezaposlsenosti u BiH, a derventska privreda čini 12 odsto ukupnog izvoza Republike Srpske.

Prilikom ovog sastanka, dogovoreni su dalji pravci saradnje austrijskih preduzeća i derventske privrede. Preduzeće "Mreža netvork" planira da zaposli 50 novih radnika u ovoj godini, a u preduzeću "Sanino" očekuju povećanje obima prozivodnje.

Zoran Tošić, zamjenik direktora preduzeća "Mreža netvork", rekao je da je mogućnost saradanje u elektroindustriji,  školstvu, obućarstvu i u svim djelatnostima koje trenutno u ovoj opštini obavlja 11 austrijskih preduzeća.