latinica  ћирилица
21/01/2015 |  12:18 | Autor: SRNA

Petrovo: Ponovo analiziraju vodu

Sa izvora na području Petrova i Kakmuža ponovo su uzeti uzorci vode da bi se utvrdili dodatni parametri njene ispravnosti, potvrđeno je u komunalnom preduzeću "Voda" iz Petrova.
Petrovo - Foto: nezavisne novine
PetrovoFoto: nezavisne novine

Direktor ovog preduzeća Bojan Marjanović rekao je da su uzorci uzeti juče.

Uzeti su uzorci sa izvora "Јama" u Petrovu i "Volujak" u Kakmužu, u osnovnim školama "Vuk Karadžić" u Petrovu i "Sveti Sava" u Kakmužu, te sa izvora "Kaluđerica" sa koga se vodom za piće snabdijeva veliki dio naselja Petrovo.

Uzorkovanje su po nalogu i pod kontrolom Inspektorata Republike Srpske obavili tehničari iz bijeljinskog Instituta za vode i Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske iz Banjaluke.

Polovinom januara objavljeni su rezultati superanalize vode kojom je utvrđeno da u vodi sa izvora "Јama" u Petrovu i "Volujak" u Kakmužu nije pronađena nedozvoljena koncentracija žive.

Uzorkovanje vode za tu analizu urađeno je krajem 2014. godine po nalogu Inspektorata Republike Srpske nakon oprečnih rezultata analiza vode koju su obavili Institut za vode iz Bijeljine i Institut za zaštitu zdravlja iz Banjaluke.

Tada je banjalučki institut utvrdio prisustvo žive u vodi, dok su rezultati bijeljinskog Instituta za vode pokazali da nema žive u vodi.

Iz Inpektorata Republike Srpske ranije je rečeno da, bez obzira na analizu koja je pokazala da u vodi nema nedozvoljene koncentracije žive, ostaje na snazi zabrana upotrebe vode za piće.