latinica  ћирилица
21/01/2015 |  12:24 | Autor: SRNA

Јemen: Pobunjenici kontrolišu predsjedničku rezidenciju

Borci iz pobunjeničke grupe Huti kontrolišu rezidenciju jemenskog predsjednika Abd-Rabua Mansura Hadija, ali tvrde da ga nisu svrgnuli, dva dana poslije borbi u kojima je ova šiitska organizacija ovladala glavnim gradom Sanom.
Јemen, Sana - Foto: AP
Јemen, SanaFoto: AP

Hutiji, koji su prijatelji Irana, nametnuli su se kao dominantna snaga u ovoj zemlji, ali su se za sada uzdržali od provođenja državnog udara.

Lokalne vlasti odlučile su da do daljnjeg zatvore drugi najveći aerodrom u zemlji, u gradu Adenu, kao znak protesta povodom akcije pobunjenika.

Poraz snaga bezbjednosti u okršaju sa pobunjenicima dodatno produbljuje krizu u zemlji u kojoj SAD izvode vazdušne udare protiv jednog od najopasnijih krila Al kaide.

Hutiji su jutros, opremljeni oklopnim vozilima, zamijenili čuvare ispred predsjedničke rezidencije. Zvaničnik ove grupe rekao je da je Hadi "još kod kuće" i da nema problema, pošto on "može da ode".

Јemen, siromašna država od 25 miliona stanovnika, zahvaćen je pobunom islamista, sukobom sa separatistima, međuvjerskim tenzijama i višegodišnjom ekonomskom krizom.

"Arapsko proljeće", koje je dovelo do pada dugogodišnjeg predsjednika Alija Abdulaha Saleha, izazvalo je još veći haos u ovoj zemlji.