latinica  ћирилица
21/01/2015 |  12:39 | Autor: SRNA

Kozarić: Rješenje u bankama i Agenciji za bankarstvo

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je da se konkretno rješenje poslije promjene kursa švajcarskog franka jedino može napraviti uz dogovor komercijalne banke i njenih klijenata, te agencija za bankarstvo, jedinih instanci koje mogu davati instrukcije i koje kontrolišu rad banaka

Kozarić je rekao da Centralna banka BiH, prema zakonu, nema direktnu odgovornost za bankarsku superviziju, što znači da ne može izdavati mjere ili naloge, niti uticati na generalnu kreditnu politiku komercijalnih banaka.

- Takođe, kroz mandat provođenja monetarne politike, Centralna banka BiH je odgovorna za kurs konvertibilne marke, dok je eventualna korekcija kursa franka isključivi predmet intervencije Narodne banke Švajcarske - pojasnio je Kozarić.

On je istakao da je svjestan posljedica najnovije promjene kursa švajcarskog franka na građane BiH, koji imaju i servisiraju kredite s valutnom klauzulom u švajcarskim francima i u ovom trenutku nalaze se u teškoj poziciji.

Kozarić je napomenuo da je Centralna banka BiH, kao institucija čiji je primarni cilj monetarna i finansijska stabilnost, spremna da učestvuje na sastanku i posreduje radi iznalaženja rješenja koje bi zadovoljilo sve strane i pružilo određenu dozu sigurnosti korisnicima kredita u švajcarskim francima.

Kozarić ističe da, bez obzira na limitirane mogućnosti, Centralna banka želi da bude dio dijaloga koji će rezultirati trajnim rješenjem ovog problema, saopšteno je iz Centralne banke.

- Kao predsjednik Komiteta za finansijsku stabilnost, koji ne može propisivati mjere, ali može davati preporuke svim ukljčenim u proces, spreman sam da ga sazovemo kada budemo imali konkretne prijedloge za relaksaciju situacije - poručio je Kozarić.

Kozarić kaže da je njegov stav da je prvenstveni interes banke da se obaveze servisiraju, a da je njihova društvena odgovornost da ostvare partnerski odnos s klijentima i da, zajedno s agencijama za bankarstvo, ponude prihvatljiva rješenja.