latinica  ћирилица
21/01/2015 |  14:13 | Autor: Agencije

Lavrov: NATO žrtvovao saradnju zarad ideologije Hladnog rata

"NATO, koji je izabrao put konfrontacije s Rusijom, pokazao je da mentalitet hladnog rata i dalje prevladava i Zapad je žrtvovao saradnju za ideologiju", izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov

- NATO je izabrao konfrontaciju. Brzina kojom su članice NATO prekinule odnose s Rusijom pokazuje da mentalitet hladnog rata i dalje prevladava i da oni i dalje vide Alijansu kao oruđe za promovisanje jednostranih interesa - naveo je Lavrov na konferenciji za novinare, javila je agencija Tas s.

Lavrov je rekao da prekid odnosa sa NATO nije bila odluka Rusije.

- NATO je pratio SAD u svojoj odluci za konfrontaciju. NATO je napravio apsolutno politizovanu odluku da zaustavi civilnu i vojnu saradnju. Skoro svi projekti su zamrznuti - ukazao je Lavrov.

On je dodao da Moskva neće dozvoliti novi Hladni rat, navodi Raša tudej.

Prema njegovim riječima, odnosi Moskve i Vašingtona su znatno pogoršani u 2014. i Moskva poziva Vašington da nastave saradnju.

- Pozivamo na nastavak efikasne saradnje na bilateralnom i međunarodnom nivou. Ali dijalog je jedino moguć na bazi ravnopravnosti i poštovanju interesa jedni drugih - rekao je šef ruske diplomatije.

Komentarišući govor američkog predsjednika Baraka Obame u Kongresu, Lavrov je rekao da je pokazao da Vašington želi da dominira planetom i da traži od svih da priznaju njihovu superiornost.

- Amerikanci su apsolutno nekritični u procjeni svojih koraka i jučerašnji Obamin govor pokazuje da jezgro njihove filozofije - 'mi smo broj jedan'. I svi mi ostali treba da to prihvatimo - rekao je Lavrov, koji je "agresivnu" američku spoljnu politiku opisao kao zastarjelu, navodi Raša tudej.

Lavrov se osvrnuo na Obamine riječi da Rusija mora da bude izolovana.

- Čuli smo od naših partnera na Zapadu da Rusija mora da bude izolovana. Upravo to je Barak Obama ponovio. Ovi pokušaji neće biti djelotvorni. Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da Rusija nikada neće pribjeći samoizolaciji - rekao je šef ruske diplomatije.