latinica  ћирилица
21/01/2015 |  14:35 | Autor: SRNA

Nastaviti saradnju sa Savjetom Evrope

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sastao se danas sa šefom Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Meri En Henesi, koja je istakla kao pozitivan primjer činjenicu da je Srpska završila formiranje svih organa vlasti nakon opštih izbora i da je donijela najznačajnija dokumenta za nesmetano funkcionisanje institucija u ovoj godini.
Meri En Henesi i Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Meri En Henesi i Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

Čubrilović je rekao da je Narodna skupština opredijeljena za poštivanje standarda koje podrazumijeva članstvo u Savjetu Evrope i osnovnih principa parlamentarne demokratije, te da očekuje da će ovaj saziv parlamenta raditi što je moguće efikasnije kako bi se donosili dobri i provodivi zakoni, saopšteno je iz Narodne skupštine.

"Republika Srpska je organizovaniji dio BiH i efikasnija u donošenju i provođenju svih akata koji su u interesu naših građana", rekao je Čubrilović.

On je izrazio spremnost za rješavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i donošenje amandmana na Ustav Republike Srpske, kojima se ukida smrtna kazna, a za koje je ranije bila obezbijeđena dvotrećinska skupštinska većina ali je njihovo usvajanje zaustavljeno od strane predstavnika Bošnjaka u Vijeću naroda.

Čubrilović i Henesijeva su se saglasili da je potrebno nastaviti uspostavljenu saradnju između Republike Srpske i BiH sa Savjetom Evrope.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović razgovarao je sa Meri En Henesi o saradnji resornog ministarstva i ove kancelarije, čiji je cilj aktivno učešće u procesu reforme pravosuđa u skladu sa standardima Savjeta Evrope.

Na sastanku je konstatovano da će dosadašnja kvalitetna saradnja biti nastavljena, saopšteno je iz Ministarstva pravde Republike Srpske.

Tokom sastanka Henesijeva je čestitala Kasipoviću imenovanje na funkciju ministra pravde.