latinica  ћирилица
21/01/2015 |  15:03 | Autor: SRNA

Kebo dao iskaz u Tužilaštvu BiH (VIDEO)

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, nakon dva sata davanja iskaza u Tužilaštvu BiH, rekao je da je postupajućeg tužioca upoznao s tim ko mu je dostavio svu dokumentaciju
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo - Foto: SRNA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad KeboFoto: SRNA

- Tužilac me upoznao da se već vodi postupak protiv Sakiba Mahmuljina za ratne zločine. Taj postupak je počeo i prije nego što sam dostavio ovu dokumentaciju, a nakon ovoga tužilac je dobio i dodatne dokaze - rekao je Kebo novinarima.

Kebo, koji se u svojstvu sjedoka odazvao na poziv Tužilaštva BiH radi utvrđivanja eventualne odgovornosti Mahmuljina, Šefika DŽaferovića i ostalih lica u vezi s ratnim zločinima nad srpskim civilima u mjestu Vozuća, rekao je da je danas u Tužilaštvo BiH donio dodatnu dokumentaciju o ratnim zločinima, koja nije obimna, ali je veoma bitna.

- Moj nastup nije izdajnički, već je moja ustavna obaveza da sve što je suprotno Ustavu i zakonu prijavim tužiocima - ponovio je Kebo.

On je rekao da nova dokumentacija i još 7.000 stranica koje je ranije predao Tužilaštvu BiH govore o tome šta se dešavalo i ko su stvarni krivci.

Kebo je najavio da će tražiti od tužioca da OEBS i međunarodna zajednica vrši monitoring ovog procesa, jer je ovo nakon Dejtona najveći postupak suočavanja svih sa istinom koja je, kako kaže, često i bolna.

Kebo je u nekoliko navrata Tužilaštvu BiH proslijedio dokumentaciju koja se odnosi na djelovanje paradržavnih obavještajnih formacija i finansijske malverzacije, te na odgovornost Bakira Izetbegovića koji je za vrijeme rata bio šef Kabineta predsjednika Predsjedništva BiH.