latinica  ћирилица
21/01/2015 |  15:19 | Autor: SRNA

Tužilac Vukčević ostaje do kraja mandata

Skupština Srbije usvojila je izmjene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, kojim je omogućeno da tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ne ode u starosnu penziju nego da na toj funkciji ostane do kraja mandata, odnosno do kraja 2015. godine.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Izmjenama zakona definisano je da tužiocu za ratne zločine funkcija prestaje istekom mandata na koji je izabran bez obzira na to da li je tokom trajanja mandata ispunjen uslov za prestanak funkcije zbog navršenog radnog vijeka.

Zakonom o javnom tužilaštvu bilo je predviđeno da javni tužioci sa navršenih 65 godina odlaze u penziju, prenijeli su beogradski mediji.

To bi značilo da je Vukčević "po sili zakona" morao da ode u penziju krajem januara, iako mu mandat ističe krajem godine, kao i republičkom tužiocu Zagorki Dolovac i specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću.

Nakon usvajanja tog zakona 2014. godine, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je taj zakon bio "leks specijalis" posebno pisan za njega.