latinica  ћирилица
21/01/2015 |  15:54 | Autor: TANЈUG

Ekonomski forum u Davosu, prilika i za promociju Srbije

Svjetski ekonomski forum u Davosu odlična je prilika da se skrene pažnja na to da je Srbija u ovom trenutku, bez ikakve pomoći sa strane, sama krenula u ekonomske reforme, sa ciljem da reformiše državu i privredu za budućnost koja dolazi, izjavio je danas Tanjugu ekonomski savjetnik ministra bez portfelja za evropske integracije, Vladimir Krulj.

Trodnevni Forum u Davosu predstavlja u ovom trenutku najbitniji događaj na planeti, na kome će najznačajniji svjetski lideri u naredna tri dana razgovarati o najvažnijim pitanjima u oblasti ekonomije, politike i infrastrukture u svijetu, a premijer Srbije Aleksandar Vučić imaće brojne bilateralne razgovore sa vodećim globalnim političarima, kojima će predstaviti novu srpsku ekonomsku politiku, rekao je Krulj.

"To nije lako u ovoj situaciji, ali to je potpuno svjesna odluka, sa potpuno jasnim kalkulisanim elementima kada je u pitanju budućnost Srbije", naglasio je on.

Premijer Vučić će, kako je dodao, u jednom danu imati nevjerovatan broj sastanaka, od susreta sa kineskim premijerom Li Kećiangom, premijerom Turske Ahmetom Davutogluom, potpredsjednikom Evropske komisije Fransom Timermansom i drugim svjetskim ličnostima - sa kojima će razgovarati o politici Srbije, investicijama i drugim temama od značaja za Srbiju.

"Mislim da je ovo izuzetna prilika da premijer Vučić predstavi praktično novu srpsku ekonomsku politiku", istakao je Krulj.

On je podsjetio da je nova ekonomska politika kurs na kome se Srbija nalazi već godinu dana, kada je u pitanju pronalazak partnera za ulazak u proces restruktuiranja javnih preduzeća, kojim će se revitalizovati čitav privredni sektor.

Krulj je ocenio da je Forum u Davosu odlično mjesto i prilika da se skrene pažnja da je Srbija u ovom trenutku, bez ikakve pomoći "evropske trojke", ili evropske monetarne unije, ili EU generalno, sama krenula u ekonomske reforme, sa jednim jedinstvenim ciljem - pravljenje države i ekonomske politike za budućnost koja dolazi.

U Davosu će biti biti prisutan i krem svjetskih finansijskih, ekonomskih i političkih medija i zato je Forum odlična prilika da se skrene pažnja na to šta mi radimo u Srbiji, objasnio je sagovornik Tanjuga.

Krulj je dodao da će se u švajcarskom Davosu u naredna tri dana razgovarati o bitnim pitanjima koja trenutno potresaju sva svjetska tržista, gdje dobar dio problema leži na politici, a među nezaobilaznim temama biće kriza u Ukrajini, pad svjetske cijene nafte, deflacija u evrozoni, monetarna relaksacija i o različitim viđenjima Francuske, Njemačke i drugih zemalja EU o izlasku evrozone iz krize, a među globalnim temama biće i sve izraženiji problem gladi u svijetu.