latinica  ћирилица
21/01/2015 |  16:34 | Autor: TANЈUG

SAD i Kuba započele istorijske razgovore u Havani

Američki i kubanski zvaničnici započeli su danas dvodnevne istorijske razgovore u Havani, kojim nastavljaju diplomatske odnose i odbacuju višedecenijski animozitet hladnoratovske ere.

Zamjenik američkog državnog sekretara Aleks Li i kubanski zvaničnik ministarstva spoljnih poslova DŽozefina Vidal razgovaraju prvog dana o pitanjima imigracije, dok će u četvrtak biti riječi o ponovnom otvaranju ambasada, prenijela je agencija AFP.

Ovi razgovori su prvi od kako su američki predsjednik Barak Obama i njegov kubanski kolega Raul Kastro 17. decembra prošle godine postigli istorijski iskorak poslije 18 mjeseci tajnih pregovora.

Dok Kuba traži ukidanje 53. godišnjeg američkog ekonomskog embarga, uklanjanje sa američke liste država sponzora terorizma kao i prestanak vrbovanja kubanskih ljekara da prebjegnu u SAD, Amerikanci će "pritisnuti" jednopartijsku državu da omogući veća ljudska prava.

Viši kubanski zvaničnik ministarstva inostranih poslova u utorak je napravio jasnu razliku između obnavljanja diplomatskih odnosa i pitanja šire normalizacije odnosa dvije zemlje.

- Kuba ne normalizuje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Kuba je za ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Normalizacija odnosa je mnogo duži i mnogo komplikovaniji proces", rekao je neimenovani kubanski zvaničnik novinarima.