latinica  ћирилица
21/01/2015 |  17:00 | Autor: SRNA

Davidović: Poboljšati pronatalitetne mjere

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović rekla je da će se zalagati da sve dosadašnje pronatalitetne mjere u Republici Srpskoj budu održane na istom nivou.

- Pronatalitetne mjere će se proširivati i poboljšavati u skladu sa budžetskim sredstvima i ekonomskom politikom Vlade Republike Srpske za 2015. godinu, rekla je Davidovićeva prije početka konferencije "Uloga lokalnih zajednica i predškolskih ustanova u populacionoj politici Republike Srpske" koja se održava u Tesliću.

Ona je istakla da je cilj održavanja konferencije jačanje saradnje sa lokalnim zajednicama i predškolskim ustanovama kada je riječ o definisanju i provođenju mjera populacione politike u Republici Srpskoj.

- Ljudi, nošeni dnevnim obavezama, zaboravljaju da je novi život, u stvari, ono što je bitno i što nas vodi u budućnost", rekla je Davidovićeva.

Konferenciji prisustvuje i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Skup organizuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

ŠIKMAN: POBOLjŠATI ZNANjE MLADIH VASPITAČA

 Predsjednik Aktiva direktora javnih predškolskih ustanova u Republici Srpskoj Ljiljana Šikman izjavila je da su programi rada u predškolskim ustanovama dobri, ali da je nezadovoljna znanjem novih vaspitača i sadržajem koji oni prenose djeci.

Šikmanova je ocijenila da se u narednom periodu pažnja treba usmjeriti na obrazovanje kadrova.

Ona je dodala da je nezadovoljna i saradnjom lokalnih zajednica sa nadležnim ministarstvima i predškolskim ustanovama kada je riječ o podizanje populacione politike.

"Saradnjom ministarstava posvjete i kulture, porodice, omladine i sporta, lokalne uprave i samouprave, te Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i lokalnih zajednica može se pomoći predškolskim ustanovama da imaju veći broj djece, a manje cijene za njihove usluge", rekla je Šikmanova, koja prisustvuje konferenciji "Uloga lokalnih zajednica i predškolskih ustanova u populacionoj politici Republike Srpske" u Tesliću.