latinica  ћирилица
21/01/2015 |  17:59 | Autor: RTRS

Hrvate šokirao novi kurs franka- jači od evra

Kurs švajcarskog franka na današnjoj je kursnoj listi Hrvatske Narodne Banke premašio kurs evra. Prema aktuelnoj kursnoj listi, srednja vrijednost švajcarskog franka je 7,7 kuna, a srednja vrijednost evra je 7,69 kuna.

Razlog za ovakav odnos je pad kune, koja je oslabila prema svim stranim valutama. Najviše je u odnosu na kunu, za 1,76 posto, porastao upravo kurs švajcarskog franka.

Trenutni kurs švajcarskog franka od 7,7 kuna je čak 20,5 posto veći od kursa švajcarca koji je važio za prošlu sedmicu. Zadnji srednji kurs prije naglog rasta bio je 6,39 kuna, zbog čega je Vlada Hrvatske odlučila privremenom mjerom da fiksira kurs franka na ovaj nivo u narednih godinu dana.

Guverner se napokon oglasio

Fiksiranje kursa je samo privremena mjera, a premijer Zoran Milanović je predstavnicima Udruženja Franak obećao da će uskoro biti predloženo i trajno rješenje. Očekuje se izrada modela konverzije kredita u francima u kredite u evrima ili kunama.

Iz HNB-a ranije je nezvanično puštena informacija da razmatraju četiri različita modaliteta pomoći korisnicima kredita u francima. U raspravu se danas napokon uključio i guverner Boris Vujčić, održavši konferenciju za novinare na kojoj je rekao da HNB ne može riješiti ovaj problem.

Vujčić tvrdi da banke ne zarađuju ekstraprofite na kreditima u francima.