latinica  ћирилица
21/01/2015 |  18:05 | Autor: Agencije

Ekonomski forum u Davosu

Na Svjetskom ekonomskom forumu učestvuje 1.600 ekonomskih i političkih lidera iz 40 država.

 

Program skupa koji se održava od 21. do 24. januara – nije izmijenjen poslije terorističkih napada u Parizu, ali ta tema će biti razmatrana i biće predstavljeni svi krizni regioni u svijetu, rekao je osnivač Foruma, profesor Klaus Švab.

Razgovorima će, vjeruje se, dominirati pad cijena nafte, sukob između Rusije i Ukrajine i prijetnja nove krize u evrozoni, ali i borba protiv terorizma, posebno poslije napada na francuski satirični magazin Šarli ebdo 7. januara.

Među glavnim temama naći će se i nezaposlenost, povećavanje materijalnih razlika između bogatih i siromašnih i preduzetništvo.

Među učesnicima biće premijer Srbije Aleksandar Vučić, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Fransoa Oland, italijanski premijer Mateo Renci, kineski premijer Li Kećang, američki državni sekretar DŽon Keri.

Ukupno se očekuje oko 2.500 učesnika iz svijeta politike, ekonomije, akademskih krugova i civilnog društva iz više od 140 zemalja.

Ovogodišnja tema koju je izabrao predsjednik i osnivač Foruma profesor Švab jeste "Novi globalni kontekst". Švab smatra da Forum treba da olakša potragu za novim rješenjima koja će doprinijeti vraćanju povjerenja i stabilnosti – kako ekonomske tako i političke.

Među učesnicima je i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. Iz Afrike će doći južnoafrički predsjednik DŽejkob Zuma, njegov malijski kolega Ibrahim Bubakar Keita, kenijski predsjednik Uhurum Kenijata, a očekuje se i novi tuniski predsjednik Bedži Kaid Esebesi. Više od 10 predstavnika vjerskih zajednica takođe će biti u Davosu.

Među kopredsedavajućim ove godine je predjsednik Svjetske banke DŽim Јong Kim i direktor "Gugla" Erik Šmit.

Pored državnika i ekonomista, na Forum obično dolaze i dobitnici Nobelove nagrade, predstavnici međunarodnih organizacija, civilnog društva i medija.