latinica  ћирилица
21/01/2015 |  18:32 | Autor: RTRS

Nastavljeno suđenje Ivanoviću i četvorici Srba (VIDEO)

U Kosovskoj Mitrovici nastavljeno je suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba, optuženim da su 1999. godine u Sjevernoj Mitrovici počinili ratne zločine protiv albanskih civila.
Oliver Ivanović - Foto: Novosti.rs
Oliver IvanovićFoto: Novosti.rs

Prvi svjedok tužilaštva Isa Mustafa optužio je Ivanovića da je 1999. godine bio vođa srpske paravojne policijske jedinice. Sva petorica optuženih Srba izjasnila su se da nisu krivi za dijela koja im se stavljaju na teret. 

Prema optužnici, lider SDP-a Oliver Ivanović 14. aprila 1999. naredio je ubijanje deset kosovskih Albanaca, od kojih su četvoricu ubili pripadnici paravojnih policijskih jedinica koje su bile pod Ivanovićevom kontrolom.

Pred brojnim novinarskim ekipama, Ivanovićeva supruga, ovaj sudski proces nazvala je neozbiljnim.

- Ono što očekujem jeste da će 26. februara konačno Oliveru biti omogućena odbrana sa slobode jer, mislim da je za Euleks najpametnije da ga oslobode, jer ovo prosto vodi samo ka jednom - njihovom fijasku i ničemu više, istakla je Milena Ivanović, supruga.

Slučaj Ivanović povezan je sa još četvoricom Srba, osumnjičenih za ubistvo i pokušaj ubistva. Porodica i SDP očekuju da Ivanoviću poslije isteka odluke o pritvoru bude omogućena odbrana sa slobode.

- Suđenje neka ide svojim tokom, a očekujemo da suđenje i završetak suđenja Ivanović dočeka na slobodi, dodala je Ksenija Božović, zamjenik predsjednika G.I. SDP

Četvorica optuženih Srba mogli bi dobiti višegodišnje kazne, a Ivanović čak i doživotnu robiju ako navodi optužnice budu potvrđeni na sudu .