latinica  ћирилица
21/01/2015 |  18:39 | Autor: RTRS

Brčko: Protest diplomiranih studenata (VIDEO)

U Brčkom mirni protest više od 50 visokoškolaca, koji posao čekaju na Zavodu za zapošljavanje. Nezadovljni su što odlukom gradskih vlasti više nemaju pravo na pripravnički staž. Na evidenciji Zavoda prijavljeno je 500 diplomiranih studenata.
Protesti diplomiranih studenata u Brčkom - Foto: RTRS
Protesti diplomiranih studenata u BrčkomFoto: RTRS

Prethodnih godina pripravnički staž odradilo je 1.500 diplomaca, na šta je iz Budžeta distrikta Brčko potrošeno 20 miliona maraka. Niko od njih nije dobio stalni posao.

Diplomci protestuju, jer su njihovi prethodnici u distriktu Brčko imali pravo na pripravnički staž, a posljednja grupa primljena je u novembru prošle godine. Vesna Kovačević, diplomirani pravnik, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje je od 2012.godine.

- Mi ga smatramo itekako dobrim, iz prostog razloga, što nam on nudi godinu dana radnog iskustva, koje nam svi zaxtijevaju, prilikom zaposlenja, rekla je vesna Kovačević, diplomirana pravnica.

Mlade diplomce zabrinjava i činjenica, da se iz BiH, prošle godine iselilo 65 hiljada građana.

– Očigledno da činjenica, da nas preko 500 čeka na birou, njima ništa ne znači, i onda se čude odlivu mladih mozgova u inostranstvo, dodao je Irfan Imamović, diplomirani pravnik.

Pred vladom Distrikta je zadatak, da nađu zakonsko rješenje za model trajnog zapošljavanja, kroz podsticaje u javnom i privatnom sektoru. Prethodna praksa ne može se nastaviti. Sva zanimanja nemaju obavezan pripravnički staž i polaganje državnog ispita, kategoričan je gradonačelnik Brčkog.

– Čini mi se da svako dalje zapošljavanje ljudi, takozvanih pripravnika, je jednostavno samo jedna vrsta, trenutačne satisfkacije, koja traje godinu dana, i nakon godine dana svi ti ljudi se opet vrate odakle su i došli a to je na Zavod za zapošljvanje, istakao je Anto Domić, gradonačelnik distikta Brčko. 

Za angažovanje pripravnika u proteklim godinama, kaže Domić, potrošeno je 20 miliona maraka. Ističe i činjenicu da su ta sredstva kojim slučajem utrošena u podsticaje za zapošljavanje, u visini od 10. 000 KM po radnom mjestu, moglo je biti otvoreno 2.000 stalnih radnih mjesta.