latinica  ћирилица
21/01/2015 |  22:17 | Autor: Agencije

Јemen: Postignut sporazum o okončanju nasilja

Јemenski predsjednik Abde Rabo Mansur Hadi postigao je sporazum sa šiitskim pobunjenicima za okončanje nasilja u prijestonici Sani, javila je jemenska državna agencija SABA.
Јemen, Sana - Foto: AP
Јemen, SanaFoto: AP

Sporazumom, koji je postignut kasno večeras, pozivaju se naoružani Huti da se povuku oko kuće i rezidencije predsjednika Hadija, koju su juče opkolili.

Od pobunjenika se zahtijeva i da oslobode visokog savjetnika predsjednika koga su kidnapovali prethodnih dana.

U sporazumu postoji odredba kojom se izlazi u susret zahtjevima pobunjenika za izmjenu Ustava i povećava njihova zastupljenost u parlamentu i državnim institucijama.

AP podsjeća da su savjetnici predsjednika ranije saopštili da je on "zarobljenik" u svom domu. Tokom dana vlasti Јemena su zatvorile drugi aerodrom u gradu Adenu, drugi po veličini u zemlji.

Huti, koji čine oko 30 odsto stanovništva Јemena, prošlog septembra zauzeli su velike dijelove teritorije te države, uključujući glavni grad Sanu.

Prethodnih dana Huti su oteli šefa Hadijeve kancelarije da bi, kako su saopštili, spriječili planirani sastanak o novom Ustavu koji predviđa podjelu zemlje na šest federalnih regiona.