latinica  ћирилица
22/01/2015 |  11:05 | Autor: Bi-bi-si

Romani koji su obilježili ovaj vijek

BBC je pozvao kritičare najuglednijih svjetskih novina koje redovno objavljuju književne kritike prestižnih djela da sastave listu 12 za sada najvećih romana 21. vijeka.
Najčitaniji romani - Foto: B92
Najčitaniji romaniFoto: B92

 Na ovoj listi našla su se djela Zejdi Smit, Čimamande Ngozi Adiči, Ijana Mejkuana i drugih.

Na 12. mjestu liste je "Midlseks" DŽefrija Eugenidesa. Roman iz 2002. premostio je jaz između priznanja kritike i publike, a prodan je u milionima primjeraka i osvojio Pulicera.

Slijede "Bijeli zubi" Zejdi Smit, prvi roman ove književnice koji je osvojio više prestižnih književnih nagrada, a zatim "Pola žutog sunca" Čimamande Ngozi Adiči.

Na 9. mjestu liste našlo se "Iskupljenje" Ijana Makjuana, prema kome je snimljen i film, u Srbiji preveden kao "Pokajanje".

Na listi 12 romana za 21. vijek je i "Billy Lynn's Long Halftime Walk" Bilija Fontejna, dobitnika nagrade Nacionalnog udruženja kritičara. Roman je priča o osmorici novajlija u američkoj vojsci koji su poslati u Irak.

Tu je i dobitnica Pulicerove nagrade DŽenifer Igan sa romanom o odrastanju u ovom vijeku "A Visit from the Goon Squad".

Priča o slavnim godinama američkog stripa "Nevjerovatne avanture Kavalijera i Kleja" Majkla Čabona našla je svoje mjesto na ovoj listi, kao i "Korekcije" DŽonatana Frenzena, dobitnika nagrade žirija književnih kritičara.

Na 4. mjestu liste je "Galad" Merilin Robinson, potom slijede "Vučje leglo" dobitnice Man Buker nagrade i nagrade Nacionalnog udruženja književnih kritičara Hilari Mantel i "The Known World" Edvarda Pi DŽonsa.

Listu zaokružuje DŽuno Dijas, dobitnik Pulicerove nagrade, sa svojim prvim romanom "Kratki i čudesni život Oskara Vaa", neobičnom mješavinom Marija Vargasa Ljose, Zvjezdanih staza, Dejvida Fostera Valasa i Kanjea Vesta.