latinica  ћирилица
22/01/2015 |  11:25 | Autor: RTRS

SIPA: Uhapšeno šest lica zbog šverca lijekovima i trgovine ljudima

Zbog nedozvoljene trgovine lijekovima i ljudima, pripadnici Sipe uhapsili su šest lica i pretresli objekte na 12 lokacija na području Tuzle, Živinica, Bijeljine, Brčkog, Ugljevika i Mrkonjić Grada.

 Nezvanično saznajemo, slobode su lišeni Nikola Đorđić, Senaid Serhatlić, Esmeralda Mešanović Isabegović, Mlađen Smoljić, Dušan Sladojević i Simo Mitrović.

Pronađena je i privremeno oduzeta veća količina medicinskih preparata, a prilikom pretresa jednog objekta, u Tuzli , zatečene su četiri ženske osobe, potencijalne žrtve trgovine ljudima. 

- Ostvarili smo značajnu međunarodnu saradnju i došli do dokaza o više osumnjičenih osoba koje su kao organizovana kriminalna skupina vršili krijumčarenje i ilegalno prebacivanje u BiH medikamenata porijeklom iz Indije, a krijumčarenje je vršeno iz Mađarske u BiH. Radi se o medikamentima koji nisu zadovoljavali farmaceutske norme niti su imali odobrenja od nadležnih agencija koje odobravaju uvoz medikamenata, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.