latinica  ћирилица
22/01/2015 |  12:11 | Autor: RTRS

Dodik: Ministar Tučić podnio ostavku zbog prodaje oružja Ukrajini (VIDEO)

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić podnio je ostavku zbog prodaje naoružanja iz BiH u Ukrajinu, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Predsjednik RS Milorad Dodik - Foto: SRNA
Predsjednik RS Milorad DodikFoto: SRNA

"Razlog je što ministar nije dao da se proda oružje, odnosno municija Ukrajini. Stav o tome iznijeli smo i ranije i ostajemo principijelni, tako da mislim da je ova ostavka moralna i potpuno se solidirašem sa njom", rekao je Dodik na konferenciji za novinare, održanoj u Palati RS u Banjaluci.

Predsjednik Srpske i SNSD-a, istakao je da će poslanici te stranke, na svakoj sjednici Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH tražiti smjenu predsjedavajućeg tog tijela Šefika DŽaferovića, a ako ta tačka ne bude uvrštena u dnevni red, napuštaće zasjedanja, a isto će učiniti i ako se ne izglasa smjena DŽaferovića, koji je, kako je rekao, znao za zločine nad Srbima u Vozući.

Sjednice Predstavničkog vijeća, poslanici SNSD-a napuštaće jer žele da se raščisti situacija u vezi s DŽaferovićem, koga, kako je rekao, brani SDS.

Dodik je zapitao i kako to da za Šefika DŽaferovića nema komandne odgovornosti, a bio je nadležan u policiji na teritoriji u kojoj su bili mudžahedini, koji su činili zločine nad Srbima i on je za to morao da zna i da se taj zločin procesuira.

Dodao je i da SDA može umjesto DŽaferovića da predloži nekog drugog za funkciju u rukovodstvu Predstavničkog vijeća Parlamenta BiH.

Dodik je rekao i da Predsjedništvo BiH nije sačinilo izjavu o reformama na evropskom putu Bosne i Hercegovine, naglasivši da su gotov tekst "dobili od nekoga iz Evropske komisije u Sarajevu".

Ponovio je primjedbe i na nekoliko rečenica u samom tekstu te izjave i potvrdio da je dostavio dopune na tekst te izjave koje govore o poštovanju Ustava i Dejtonskog sporazuma i nadležnostima nivoa vlasti u BiH.

Istakao je i da se u prvobitnoj izjavi nigdje ne spominje RS, odnosno entiteti, kantoni, distrikt Brčko..., a naveo je da državni organi nisu nadležni za navedene socijalne, radne i ekonomske reforme u sporazumu o tim reforma kroz šest oblasti.

Dodik je predložio i uvođenje diferencirane stope PDV za ugroženo stanovništvo, a od 22 odsto za sve ostale.

Ponovio je da RS ima dogovoreno rješenje za odluku "Sejdić-Finci“ i da ne želi da se ponovo otvara to pitanje.

Dodik je rekao da ga raduje što će Narodna skupština Republike Srpske imati priliku da se odredi po pitanju Sutorine i granice sa Crnom Gorom. Naglasio je i da je pitanje granica u nadležnosti BiH u koje entiteti nisu do sada imali pravo da zadiru i koje je entitetima osporavano u više navrata.

- Ako mene pitate, radovao bih se da dođemo u poziciju da se teritorija Republike Srpske proširi i dodirne more, ali znajući sve procedure i sve što se dešava, mislim da ulazimo u dugoročan, neizvjestan proces koji ne može da obezbijedi saglasnost strana, u kojem će se očigledno morati ići na neku vrstu međunarodne arbitraže, znajući da su arbitražne odluke konačne - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske podsjetio je da je u slučaju Sutorine, nakon raspada bivše Јugoslavije, formirana komisija koja je utvrdila zvanične granice republika na osnovu avnojevskih granica, osim ako se republike međusobno ne dogovore drugačije.

- Prvo što treba učiniti jeste da se utvrdi da li je avnojevska granica ovo o čemu se govori. Ako jeste, onda treba uspostaviti dijalog sa Crnom Gorom i riješiti pitanje granice, a ako se i to ne može, onda treba uspostaviti međunarodnu arbitražu - rekao je Dodik.

Podsjetio je da je to uobičajena praksa, a da su sličan spor imale i Slovenija i Hrvatska.

Predsjednik Srpske naveo je da operativni rad na zajedničkim projekatima sa Kinom može početi već nakon kineske nove godine.

"Odmah nakon toga, a vjerovatno u prvoj polovini ove godine, putovaću u Kinu, zajedno sa saradnicima i mislim da ćemo precizirati neki od tih projekata", rekao je novinarima. 

Naglasio je da je nakon susreta u Beogradu, a prije Nove godine, napisao pismo kineskom premijeru i uputio ga na projekte koje može da ponudi Srpska.