latinica  ћирилица
22/01/2015 |  12:14 | Autor: TANЈUG

Tonga- Vulkan stvorio novo ostrvo

Vulkanska erupcija koja je stanovnike Tonge iznenadila ovog januara za sobom je ostavila neobičan poklon - jedno novo ostrvo, za koje naučnici upozoravaju da bi uskoro moglo isto tako brzo da nestane.
Ostrvo nastalo vulkanskom erupcijom - Foto: Beta/AP
Ostrvo nastalo vulkanskom erupcijomFoto: Beta/AP

Erupcija vulkana na oko 65 kilometara od grada Nukualofa, skoro mjesec dana potresa ovu nezavisnu kraljevinu u zapadnom dijelu Polinezije. Prošle sedmice zbog jake erupcije na nekoliko dana bio je prekinut i avio-saobraćaj do te zemlje.

Međutim, zabilježen je i jedan pozitivan rezultat, nastanak ostrva čije su dimenzije 1,8 sa 1,5 kilometara, dok se izdiže sto metara iznad nivoa mora.

Vulkanolog Niko Furnijer, koji je prisustvovao nastanku ostrva, navodi kako je ono sačinjeno od kombinacije stijena i vulkanske lave.

- Veoma je uzbudljivo ono što vidite kada odete tamo, vi zapravo vidite rađanje jednog ostrva - kazao je on, i dodao, da je  prizor spektakularan, ali da to rađanje nije pratio nikakav zvuk, nikakav bum.

Prema njegovim riječima, kada se završe aktuelne erupcije vulkana, ostrvo će najvjerovatnije kroz nekoliko mjeseci progutati more. Za njegov opstanak potrebno je da ostrvo bude sačinjeno od većih količina lave, objašnjava Furnijer.

Ostrvo još nije dobilo ime, a s obzirom na to da je Tonga kraljevina, odluku o imenu može da donese jedino kralj.