latinica  ћирилица
22/01/2015 |  12:21 | Autor: SRNA

Čičković: Cijene proizvoda i usluga niže za 0,6 odsto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru 2014. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su niže za 0,6 odsto, dok su na godišnjem nivou niže za 0,8 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković saopštila je u Banjaluci da je rast cijena od 0,3 odsto zabilježen u odjeljku namještaj i pokućstvo, a rezultat je viših cijena u grupi proizvodi za čišćenje i održavanje kuće 1,4 odsto.

Ona je navela da je u okviru odjeljka ostala dobra i usluge zabilježen blagi rast od 0,1 odsto, usljed viših cijena u grupi proizvodi za ličnu higijenu 0,2 odsto.

Prema njenim riječima, najniže cijene u decembru, kao i u prethodnom mjesecu zabilježene su u ođeljku prevoz 3,9 odsto, zbog nižih nabavnih cijena u grupi goriva i maziva, dok su niže cijene evidentirane još u odjeljaku odjeća i obuća 1,5 odsto i pretežno su rezultat sezonskih sniženja i novogodišnjih popusta.

Čičkovićeva je rekla da su u odjeljcima hrana i bezalkoholna pića, alkoholna pića i duvan, stanovanje, zdravstvo, komunikacije, rekreacija i kultura, obrazovanje i restorani i hoteli cijene su u prosjeku ostale iste.

Kada je riječ o cijenama proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u decembru 2014. godine u odnosu na novembar 2014. godine, kao i u odnosu na decembar 2013. godine, Čičkovićeva je rekla da su one u prosjeku niže za 0,2 odsto.

Posmatrano po namjeni potrošnje, u decembru 2014. godine, u odnosu na novembar 2014. godine, cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku su niže za 0,8 odsto, cijene intermedijarnih proizvoda za 0,2 odsto, cijene kapitalnih prozvoda za 0,1 odsto, dok su cijene energije, kao i cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku ostale na istom nivou, kaže Čičkovićeva.