latinica  ћирилица
22/01/2015 |  13:22 | Autor: SRNA

Vlada usvojila nacrt strategije integralnog upravljanja vodama

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt strategije integralnog upravljanja vodama Srpske za period 2015-2024. godina, koji predstavlja strateški planski dokument od najvišeg značaja, kojim se zaokružuje dug proces strateškog planiranja u sektoru voda.
Sjednica Vlade Republike Srpske - Foto: SRNA
Sjednica Vlade Republike SrpskeFoto: SRNA

Strategija se bavi analizom dostignutog nivoa organizacije, upravljanja vodama u svim oblastima korišćenja voda, zaštite od voda i zaštite voda i finansiranja sektora voda, saopšteno je iz Vlade. U saopštenju se dodaje da je bazni princip da se svi sistemi planiraju i realizuju kao integralni sistemi, kojima se simultano rješavaju svi problemi korišćenja, uređenja i zaštite voda.

Vlada Srpske prihvatila je i Informaciju o prikupljanju i utrošku namjenskih sredstava od vodnih naknada u prošloj godini od Јavne ustanove Vode Srpske, opština i gradova, te Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Vlada je utvrdila da osnovica za obračun mjesečnog boračkog dodatka za ovu godinu iznosi 1,60 KM. Odlučeno je da osnovica za obračun godišnjeg boračkog dodatka borcima prve i druge kategorije za prošlu godinu iznosi tri KM. Nominalni iznos mjesečnog i godišnjeg boračkog dodatka dobiće se množenjem osnovice sa brojem mjeseci angažovanja borca u zoni borbenih dejstava. Vlada Srpske utvrdila je da osnovica za obračun primanja za ovu godinu, predviđenih Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata, bude 66,68 odsto prosječne neto plate u Srpskoj u prethodnoj godini, što iznosi 549,4 KM. Utvrđena je i osnovica za obračun mjesečnih primanja predviđenih Zakonom o zaštiti civilnih žrtava rata u iznosu od 412 KM.