latinica  ћирилица
22/01/2015 |  14:27 | Autor: SRNA

Osuda napada na crkvu u Visokom

Međureligijsko vijeće BiH primilo je prijavu o napadu na crkvu Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, kada su nepoznati počinioci ispisali uvredljive grafite po zidovima, razbili prozor, a inventar uništili i razbacali.
Zidovi pravoslavne crkve u Visokom išarani grafitima - Foto: SRNA
Zidovi pravoslavne crkve u Visokom išarani grafitimaFoto: SRNA

U okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH" članovi Međureligijskog vijeća BiH planiraju da posjete ove crkve i zajednički osude ovaj vandalski čin.

Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH posjetiće mjesto napada u ponedjeljak, 26. januara.

"Vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima predstavnika crkava i vjerskih zajednica, kao i predstavnika nadležnih organa vlasti obezbijediti bolju zaštitu svih vjerskih objekata širom BiH", navodi se u saopštenju Međureligijskog vijeća BiH.

Crkva Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, u noći sa utorka na srijedu, 20. na 21. januar, bila je meta vandalskih napada.

Paroh i starješina te crkve Marko Јakovljević potvrdio je da suna zidovima pomoćnih objekata pravoslavne crkve u srijedu osvanuli grafiti vulgarnog i nacionalističkog sadržaja.