latinica  ћирилица
22/01/2015 |  14:50 | Autor: Agencije

Linta: Kitarovićeva da se javno zauzme da prestane hapšenje Srba

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta rekao je da će novoizabrani predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokazati da je iskrena ukoliko se javno zauzme da prestane hapšenje prognanih Srba i omogući im se siguran povratak.
Miodrag Linta - Foto: SRNA
Miodrag LintaFoto: SRNA

"Ako nova hrvatska predsjednica zaista misli iskreno da radi na stvaranju uslova za održiv povratak prognanih Srba onda je potrebno da se javno zauzme da Hrvatska konačno prestane da hapsi prognane Srbe na osnovu Interpolovih potjernica, a čiji je glavni cilj da ih odvrati od namjere da se vraćaju svojim kućama", naglasio je Linta.

On je poručio da bi Kitarovićeva trebalo da uspostavi iste standarde i u suđenjima za ratne zločine, da počne da provodi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji garantuje pravo na javnu upotrebu ćirilice i srpskog jezika i zapošljavanje Srba u javnim službama, saopšteno je iz Koalicije.

Kitarovićeva bi trebalo da se založi i za drastično povećanje sredstava za ekonomski razvoj krajiškog područja koje je bilo zahvaćeno ratom, za elektrifikaciju srpskih sela koja još nemaju struju, te za to da se omogući nesmetan ulazak srpskog kapitala, s ciljem zapošljavanja srpskih povratnika i ostalih građana Hrvatske, naveo je Linta.

On očekuje da se Kitarovićeva u javnim nastupima izjasni da treba riješiti i niz drugih pitanja koja muče preostale Srbe u Hrvatskoj i stotine hiljada protjeranih Srba koji žive raseljeni širom svijeta.

"Da kaže da im treba vratiti oduzeta stanarska prava i poljoprivredno i šumsko zemljište, završiti obnovu porušenih kuća, omogućiti naknadu štete za uništenu i oštećenu imovinu, podnosiocima zahtjeva za stambeno zbrinjavanje omogućiti istu otkupnu cijenu koju su imali građani Hrvatske devedesetih godina", kaže Linta.

Linta je naveo i isplatu zaostalih, a neisplaćenih penzija, dinarske i devizne štednje, kao i priznanje radnog staža onim koji su ga stekli prije rata.

"Da kaže da svim prognanim Srbima koji su živjeli do rata u Hrvatskoj, a rođeni su u jednoj od republika bivše Јugoslavije treba omogućiti da dobiju hrvatsko državljanstvo i da prijave prebivalište na srušenim kućama ili na svojoj očevini, kao što je bilo moguće do 2012. godine", rekao je Linta.