latinica  ћирилица
22/01/2015 |  15:36 | Autor: TANЈUG

Odbrana Olivera Ivanovića zadovoljna tokom suđenja

Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici završeno je ispitivanje svjedoka tužilaštva kosovskog Albanca Ise Mustafe u slučaju koji se vodi protiv Olivera Ivanovića i još četvorice Srba, a Ivanovićevi branioci kažu da njegovom izjavom ništa nije dokazano.
Oliver Ivanović - Foto: Beta
Oliver IvanovićFoto: Beta

Svjedok optužbe kosovski Albanac Isa Mustafa odgovarao je na pitanja Ivanovićevih branilaca i govorio o dešavanjima 14. aprila 1999. kada je u Kosovskoj Mitrovici došlo do ubistva četvorice Albanaca.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je novinarima da poslije ispitivanja ovog svjedoka, koga javni tužilac naziva svojim ključnim, da ništa nije dokazano i da ništa nije jasnije nego što je bilo.

Vlajić je ocijenio da je svjedok prepričavao svoja ubjeđenja i ni jednom riječju nije rekao da je Oliver Ivanović bio komandant akcije u kojoj su stradali Albanci, nijednom riječju nije rekao da je Ivanović izdao naređenja.

Čak je rekao, kazao je Vlajić, da je vrlo moguće da je neko drugi naredio to što se desilo i spornog dana i da ne može da bude siguran da je Ivanović imao ikakvu rukovodeću ulogu u toj akciji, osim ako je ikada i uopšte bio prisutan.

Prema tome, mi smo zadovoljni njegovim svjedočenjem i mislim da drugi svjedoci će reći mnogo manje nego što je ovaj čovjek rekao, kazao je Vlajić.

Osvrćući se na rad međunarodnog sudskog vijeća u ovom procesu Vlajić je kazao da se vijeće kojim predsjedava Roksana Komša sastoji od iskusnih sudija koji se zaista trude da utvrde istinu i da je utvrđivanje istine cilj ovog postupka.

- Tu sudsko vijeće ima glavnu ulogu, ali ne jedinu. Da bi sudsko vijeće utvrdilo istinu potrebno je i da tužilac dovede na suđenje one svedoke koji će istinu reći. Da li je tužilac doveo takve svjedoke, mi to još uvijek ne znamo, kazao je Vlajić.

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici slijedi ispitivanje drugih svjedoka, koje je predložilo tužilaštvo.

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprijećena kazna za to djelo je od pet godina do doživotne robije.

Slučaj Ivanović povezan je sa još četvoricom Srba, a to su Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović koji su osumnjičeni za ubistvo i pokušaj ubistva.

Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se ranije da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.