latinica  ћирилица
22/01/2015 |  15:58 | Autor: SRNA

Dodik: Povlačenje depozita iz Bobar banke uticalo na likvidnost

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je povlačenje više od 50 miliona KM depozita iz Bobar banke direktno uticalo na samu likvidnost ove banke i dovelo do trenutnog stanja.
Predsjednik RS Milorad Dodik - Foto: SRNA
Predsjednik RS Milorad DodikFoto: SRNA

- Nažalost, desila se smrt vlasnika banke Gavrila Bobara, koja je dovela u poziciju mnoge klijente da posumnjaju u stanje i sposobnost banke, što je rezultiralo povlačenjem depozita, istakao je Dodik.

On je naglasio da banke zasnivaju svoj rad na povjerenju i da "padaju" onog trenutka kada klijenti izgube povjerenje i počnu da povlače depozite.

Dodik je rekao da lider SDS-a Mladen Bosić spekuliše kada kaže da je SNSD odgovoran za propast Bobar banke i da Agencija za bankarstvo Republike Srpske nije dobro uradila svoj posao.

- Ono što je radila Agencija za bankarstvo rađeno je sa međunarodnim finansijskim institucijama, prije svega sa Međunarodnim monetranim fondom i Svjetskom bankom. Oni su bili uključeni u praćenje stanja u bankarstvu i u momentu kada se sve dešavalo oko `Bobar banke`. Agencija za bankarstvo je imala aktivno učešće kontrole u vezi toga, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci i dodao da je Agencija vrlo energično zaustavila dubiozu u Bobar banci.

Dodik je rekao da SNSD nije bio klijent ove banke, osim što je pokojni Gavrilo Bobar bio član stranke.

- To ne znači da je SNSD utvrđivao bankarsku politiku te banke. Značajan broj naših članova je vjerovatno bio klijent te banke, rekao je Dodik.

EMITOVATI NOVAC KOЈI ЈE DO PET ODSTO VEĆI OD REALNOG POKRIĆA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi bilo racionalno donijeti mjeru da BiH može u platnom prometu da emituje novac koji je do pet odsto veći od realnog pokrića.

- To bi značilo da bi BiH mogla da ima dvije milijarde KM i riješili bismo sve svoje probleme, rekao je Dodik.

On je napomenuo da strane međunarodne institucije upravljaju monetarnom politikom u BiH i da je Centralna banka pod uticajem "karensi borda".

- BiH je jedina zemlja na svijetu koja ima emisiju koja je pokrivena 105 odsto realnog osnova. To znači da imamo 500 miliona evra više nego što imamo KM u opticaju, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, i američki dolar nema pokriće, kao ni evro.

- Zalažem se za ono za šta imamo realno pokriće - odštampamo novac i pustimo u promet. Riješili bi mnoge svoje bilansne probleme, deficite i drugo, poručio je Dodik, komentarišući najavu da izvršni odbor MMF-a neće razmatrati odluku o novoj tranši za BiH.

On je podsjetio da je Srpska dugo bila u problemu sa MMF-om, jer FBiH nije ispunjavala svoje obaveze, dok je bilo situacija da je FBiH imala posebne stendbaj-aranžmane.

- Prvo vas tjeraju da napravite saradnju sa MMF-om, pa da postignete dogovor o stendbaj-aranžmanu, a onda je dovoljno da bilo ko u BiH ne izvrši jednu od tih svojih obaveza i svi su drugi u problemu, rekao je Dodik.