latinica  ћирилица
22/01/2015 |  16:30 | Autor: RTRS

ECB kupuje obveznice zemalja članica EU za 1100 milijardi evra

Evropska centralna banka donijela je odluku bez presedana u istoriji evrozone. U skladu s najavama odobrila je program podsticanja privrede evrozone.

ECB će kupovati  državne obveznice zemalja članica, što bi trebalo da podstakne potrošnju, kreditiranje, a time ekonomiju. Međutim, postoji rizik velikog slabljenja evra.

Guverner Evropske centralne banke Mario Dragi na konferenciji za novinare rekao je da će do septembra iduće godine na tržište pustiti čak 1100 milijardi evra kroz kupovinu državnih obveznica zemalja članica. Više nego što se očekivalo. On je naglasio da će se mjera provoditi dok se inflacija ne vrati na vrijednost do dva odsto. Trenutno je rekordno niska pa deflacija pritišće privredu evrozone.

Odmah nakon objavljivanja vrijednost evra prema dolaru na berzama  je počela da pada. S druge strane, odluka ECB-a trebalo bi da omogući da Evropa napokon izađe iz krize i ostvari znatnije stope rasta. To se dogodilo u SAD-u nakon što je njihov FED donio istu mjeru.

Najbogatije članice tako bi dodatno trebalo da pomognu ostalimm čemu se one i dalje protive, pogotovo Njemačka. Ondje mnogi mnogi kritičari strahuju da bi time ECB primorala snažnije da preuzmu troškove slabijih članica, uz uklanjanje pritisaka za provođenje strukturnih reformi. Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorava da bi države evrozone trebalo da ubrzaju strukturne refome. Poručila je da sama monetarna politika nije efikasna.