latinica  ћирилица
22/01/2015 |  18:30 | Autor: TANЈUG

MMF ne očekuje izlazak Grčke iz evrozone nakon izbora

Međunarodni monetarni fond je danas odbacio spekulacije da bi Grčka, nakon eventualne pobjede ljevičarske partije Sirize na izborima u nedjelju, mogla izaći iz evrozone.

- Ne vidimo izlazak Grčke iz monetarne unije kao mogući ishod, izjavio je portparol MMF-a, Bil Mari, dodajući da Fond očekuje da će sarađivati sa svakom vladom koja bude izabrana, prenijela agencija Frans pres.

Direktorka MMF-a Kristin Lagard poručila je, na panelu o koristima monetarnih stimulacija u Davosu, da nije realno porediti ekonomije SAD i evrozone, što se često radi. Debate o sudbini evropske monetarne unije postale su tradicija u Davosu još od 2010, kada je prezadužena Grčka zaprijetila opstanku evrozone.

Evrozona i Grčka su i ove godine u fokusu foruma, pogotovo u svjetlu predstojećih izbora u Grčkoj i današnje odluke Evropske centralne banke (ECB) da lansira program kvantitativnog labavljenja, koji će rezultirati štampanjem novčanica radi kupovine državnih obveznica zemalja evrozone od marta ove do septembra naredne godine, čija će vrijednost, zajedno sa aktuelnim programom, iznositi 60 milijardi evra mjesečno.

ECB je odluku o QE donijela uprkos protivljenju Njemačke, najmoćnije članice monetarnog bloka, koju mnogi krive za "slijepo propagiranje budžetske štednje" i nametanje sopstvene ekonomske vizije drugima.

- Model koji je uspješno pokrenuo izvozno orijentisan privredni rast Njemačke početkom decenije ne može univerzalno da se primijeni na sve. Pogrešno je pretpostaviti da će strategija koja se jednom pokazala uspješnom u nekoj zemlji funkcionisati svuda, rekao je bivši američki ministar finansija, Lorens Samers.

Lagard navodi da su u evrozoni opcije ograničene, u svjetlu visoke nezaposlenosti i zaduženja.

- Strukturne reforme su dobra stvar, ali ono što je ovde potrebno je tražnja, a rijetke su članice evrozone koje imaju fiskalnog prostora da je podstaknu, poručila je ona.

Braneći stav zvaničnog Berlina, njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da sve starija populacija Njemačke predstavlja veliki izazov i da Berlin jednostavno ne može da priušti prekomjernu potrošnju.

- Ako ne smanjimo svoja dugovanja, ostavićemo težak teret sljedećoj generaciji. To bi bilo neodgovorno, dodala je ona.

Predsjednik Evrogrupe Јerun Dajselblum je danas naglasio da akcije ECB ne oslobađaju pojedinačne vlade od reformisanja njihovih privreda, naročito aludirajući na privrede Francuske i Italije.

- Aktuelne vlade u Francuskoj i Italiji su daleko ambicioznije u pogledu reformi, ali te reforme tek treba da budu sprovedene. Mi zaista moramo da ubrzamo tempo kako bismo naše privrede učinili konkurentnijim, a to je nešto što ECB ne može učiniti za nas, zaključio je Dajselbum.