latinica  ћирилица
22/01/2015 |  18:48 | Autor: RTRS

Voda u Kozarskoj Dubici neispravna za piće (VIDEO)

Voda u Kozarskoj Dubici i dalje je neispravna za piće. Potvrđeno je to novim nalazom Instituta za javno zdravstvo na osnovu analize uzoraka vode iz javnog vodovoda, uzetih osmog januara.

Јanuarski nalaz pokazao je da voda iz dubičkog vodovoda i dalje sadrži povećane vrijednosti mangana, koje mogu izazvati štetne posljedice po ljudsko zdravlje.

Za sada nema registrovanih slučajeva trovanja vodom iz dubičkog vodovodnog sistema. Tako tvrde u dubičkom Domu zdravlja.

Ipak, Dubičani strahuju da voda iz javnog vodovoda nije sigurna za upotrebu. Riječ je o višegodišnjem problemu prečišćavanja vode sa izvorišta u selu Međeđa, čiji je vlasnik preduzeće „Hemijska prerada kukuruza“ iz Draksenića koje vodu prodaje distributeru – dubičkom „Vodovodu“.

Iz opštine Kozarska Dubica najavljuju da bi ispravna voda, s novog izvorišta Komlenac, trebalo da poteče u aprilu. 

U strahu od oboljenja, Dubičani već godinama ne piju vodu iz javnog vodovoda. I posljednji nalazi Instituta za javno zdravstvo potvrdio je da dubička voda nije za piće, zbog povećane vrijednosti mangana.

- Nažalost još uvijek imamo prisustvo mangana, mada nešto manje nego što je to bilo u decembru mjesecu, ali još uvijek je iznad referentne vrijednosti. Imamo preporuku od Instituta da se voda ne konzumira za piće, da je podesna za sve druge namjene u domaćinstvu, rekao je Čedomir Babić, direktor Vodovoda Kozarska Dubica. 

Dugoročno konzumiranje vode, koja ima povećane vrijednosti mangana, može izazvati posljedice po ljudsko zdravlje. Za sada, u Kozarskoj Dubici nema registrovanih slučajeva oboljelih.

Vlasnik spornog izvorišta, preduzeće „Hemijska prerada kukuruza“ koje vodu prodaje „Vodovodu“, nema adekvatno postrojenje za prečišćavanje vode.

- Nemamo dobro riješeno tehnološko rješenje da imamo i dovoljno količine i dobar kvalitet, istakao je Јovica Šuman,  direktor Hemijske prerada kukuruza Draksenić.

Rješenje je završetak prve faze kapitalnog projekta izgradnje novog izvorišta Komlenac. Ispravna voda, iz novog vodovoda poteći će u aprilu.

- Ono što ja znam je da su i ove najnovije analize koje su rađene na tom novom izvorištu dale dobre rezultate da je voda kvalitetna i da je ima u dovoljnim količinama, tako da Dubičani mogu da se raduju da će negdje u aprilu napokon dobiti kvalitetnu vodu za piće, naglasio je Mile Zlojutro, načelnik opštine Kozarska Dubica.

Dok „čekaju“ Komlenac, mnogi Dubičani nemaju drugo rješenje već da piju vodu iz javnog vodovoda.