latinica  ћирилица
22/01/2015 |  19:18 | Autor: SRNA

Predsjedništvo BiH donijelo odluku o uništavanju naoružanja

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o uništavanju naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH.
Predsjedništvo BiH - Foto: klix.ba
Predsjedništvo BiHFoto: klix.ba

Ministarstvo odbrane BiH zaduženo je da uništi sve količine neispravne municije koja je kao takva identifikovana poslije kontrolno-tehničkih pregleda na lokalitetima Bukova Greda u Orašju, Јahorinski potok na Palama, Baćevići u Mostaru i Duži u Trebinju.

Na današnjoj sjednici donesena je i Odluka o donaciji – ustupanju sredstava naoružanja Oružanih snaga BiH Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH i Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o izmjenama Odluke o učešću pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH u operaciji "Odlučna podrška" u Avganistanu i Odluku o imenovanju majora Јosipa Brajkovića za šefa dijela kontingenta Oružanih snaga BiH u toj operaciji.

Prihvaćena je ponuda UN i UNDP-a za finansiranje analize – studije o mogućnostima BiH za povećanje učešća u mirovnim operacijama.

Predsjedništvo BiH odobrilo je zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva bezbjednosti BiH i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Austrije o unapređenju saradnje u oblasti prevencije katastrofa izazvanih prirodnim nepogodama ili ljudskim djelovanjem i uklanjanjem njihovih posljedica.

Donesena je i Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Јermenije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša.

Na sjednici je donesena i Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Međunarodnog centra za promociju preduzetništva o uspostavljanju regionalne kancelarije u BiH.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je sporazume između Savjeta ministara BiH i Vlade Njemačke o grobovima žrtava rata, te o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju između Savjeta ministara BiH i vlada Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Prihvaćen je i Ugovor o grantu /Projekat centralno grijanje Prijedor/, između BiH i Republike Srpske, Toplane iz Prijedora i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ugovor se odnosi na investicioni grant iz SIDA-EBRD Fonda za okolinske i klimatske programe.

Predsjedništvo BiH je na sjednici donijelo i odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o korištenju i održavanju putnih graničnih mostova na zajedničkoj granici.