latinica  ћирилица
23/01/2015 |  10:05 | Autor: Večernje novosti

Končalovski: Putin je rekao "ne" Americi

Cijenjeni svjetski režiser i scenarista Andrej Končalovski rekao je da u Ukrajini mira nema na vidiku, i naveo da su rat povele SAD, a EU je prisiljena da kroz savezništvo s NATO ratuje, dok je predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao "ne" Americi.
Končalovski i Kusturica () - Foto: Novosti.rs
Končalovski i Kusturica ()Foto: Novosti.rs

Komentarišući reagovanje predsjednika Rusije na dešavanja u Ukrajini, Končalovski je naveo da Putin ne želi da svoju državu učini potpuno zavisnom od SAD, što se desilo ostalim zemljama Evrope, dok, s druge strane, EU, nažalost, čini sve što joj se iz Amerike naredi.

- Putin je Americi rekao "ne". On je u jednom trenutku postao prevelik teret za SAD, zbog namjere da nezavisnost svoje zemlje sačuva zauvijek. Unija sada kažnjava individualnost "malih" naroda, a obećavala je da će to štititi. Prvo je iznevjerila sebe, a zatim i zemlje koje joj hrle u zagrljaj - rekao je Končalovski za Večernje novosti.

Končalovski ističe da "Putin sluša svoju zemlju" i posjeduje talenat da u tako raznovrsnoj i velikoj zemlji oslušne i čuje svakoga, i naglašava da sankcije uvedene Rusiji neće izazvati nikakve efekte, jer "Rus zna da živi ni od čega".

- Rusima možete da zavrnete gas, isključite struju, televiziju, čak i vodu. I šta će se dogoditi. Baš ništa. Rusija ima tu vrstu otpornosti i izdržljivosti. Iluzija je da će sankcije osiromašiti Rusiju, a još veća je zabluda da će svi ovi pritisci promijeniti politiku Rusije - rekao je Končalovski.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo Kustendorfa i gost ovog festivala rekao je da je u Ukrajini upaljen mrak.

- Dugi niz godina posmatram dezintegraciju i ovo je samo njen nastavak. Mira nema na vidiku, daleko smo od smirivanja situacije. Puno je dobrovoljaca koji iz Rusije odlaze da se bore, i niko i ništa ih ne može zaustaviti u toj namjeri -  zaključio je Končalovski.