latinica  ћирилица
23/01/2015 |  10:37 | Autor: SRNA

Bez pritvora uhapšeni u akciji "Potencijal"

Tužilaštvo BiH neće tražiti pritvor za šestoricu uhapšenih u akciji "Potencijal" zbog nedopuštene trgovine lijekovima i ljudima, a istraga u ovom slučaju se nastavlja, izjavio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

- Nakon što su uhapšeni ispitani, tužilac je rekao da nema potrebe da se predloži pritvor Sudu BiH, ali da se istraga nastavlja - rekao je Grubešić.

Pripadnici Sipe juče su u akciji "Potencijal" uhapsili šest lica zbog nedopuštene trgovine lijekovima i ljudima, te pretresli objekte na 12 lokacija na području Tuzle, Živinica, Bijeljine, Brčko distrikta, Ugljevika i Mrkonjić Grada.

Uhapšeni su N.Đ, S.S, E.M, M.S, D.S. i S.M. zbog sumnje da su se bavili švercom proizvoda štetnih za liječenje i trgovinom ljudima. Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta veća količina medicinskih preparata, stimulativnih sredstava porijeklom iz Indije, čija proizvodnja, trgovina i stavljanje u promet nije dozvoljeno bez odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Na području Tuzle su, prilikom pretresa jednog objekta, zatečene četiri žene, potencijalne žrtve trgovine ljudima, koje su na adekvatan način zbrinute.

Ove aktivnosti realizovane su po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, a u saradnji s policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko distrikta.

Tužilaštvo je juče saopštilo da je u opsežnoj istrazi ostvarilo međunarodnu saradnju na otkrivanju počinilaca nezakonitog uvoza medikamenata i stimulativnih sredstava porijeklom iz Indije, koja su krijumčarena iz Mađarske u BiH, kao i trgovinom ljudima radi seksualne eksploatacije.

U saopštenju se navodi da krijumčareni medikamenti, koji su stavljani u promet u više gradova u BiH, nisu zadovoljavali farmaceutske norme i standarde propisane za uvoz i promet lijekovima i medikamentima u BiH.