latinica  ћирилица
23/01/2015 |  12:29 | Autor: SRNA

Foča - Uskoro proširenje puta za Šćepan Polje

Magistralni put Foča - Šćepan Polje biće proširen u naredna četiri mjeseca, a biće postavljene i zaštitne bankine, kaže načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Prva mjera biće zabrana saobraćaja za sva vozila nosivosti veće od 12 tona, rekao je načelnik.

- Zabrana je do sada važila samo za teretna vozila, a sada će biti i za putnička, što znači da ovim putem neće moći saobraćati autobusi velikih gabarita, preko osam metara dužine - rekao je Mašić, nakon jučerašnjeg sastanka s ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Neđom Trninićem.

On je naveo da će krivine s malim radijusom biti ispravljene, biće napravljene nove podzide, a proširenja i bankine biće urađene gdje god bude moguće, da bi se turistička sezona dočekala što bezbjednije.

Mašić je dodao da je Ministarstvo saobraćaja i veza ovaj posao povjerilo preduzeću Putevi Republike Srpske, koje će angažovati izvođača radova.

- Insistirali smo da se put bolje održava, da kontrola saobraćaja bude bolja i da se dosljedno kontrolišu saobraćajni propisi, koji ograničavaju brzinu od 30 do 40 kilometara - rekao je Mašić.

On je istakao da u Ministarstvu saobraćaja trajno rješenje ovoga puta vide kroz međunarodni projekat u saradnji BiH i Crne Gore.

- Izabran je izvođač radova na projektovanju puta i ta faza bi trebalo da bude završena u ovoj godini, sa optimističnim pretpostavkama da će investicija krenuti u narednoj godini. Mi smo tražili da se gradnja puta ne veže za gradnju HE Buk Bijela - rekao je Mašić.

Gradnja puta planirana je u dvije faze - prva je izgradnja dionice Foča - Šćepan Polje, s novim mostom na rijeci Tari, a druga faza je obnova puta Foča - Sarajevo, sa izgradnjom treće trake preko prevoja Rogoj.