latinica  ћирилица
23/01/2015 |  12:50 | Autor: TANЈUG

Sandens - Festival počeo filmom o Nini Simon

Otvaranje Sandensa proteklo je sinoć u znaku dirljivog dokumentarca o džez ikoni Nini Simon.

Film o legendarnoj pjevačici dočekan je ovacijama na otvaranju festivala koji će trajati do 1. februara u američkom ski izletištu Park Siti u Јuti.

Oslanjajući se na do sada neobjavljene snimke, film prati život Simonove od mladosti kada je išla u muzičku školu i učila da svira klavir, do prelaska u bluz/soul/džez i njenog uticaja u borbi za građanska prava crnaca 1960-ih.

Uz intervjue s ćerkom i bliskim prijateljima, film prati i njen pad, borbu s nasiljem u porodici i bipolarnošću. Njen život je odraz nasljeđa rasizma u Americi, ali i izvanredne snage koju glas pravednika može da ima nasuprot, čak, i najgoreg istorijskog nasljeđa, rekla je rediteljka filma Liz Garbus. 

Nakon što se rastala od supruga i menadžera, Simon se početkom 1970-ih preselila u Liberiju. Kada je ostala bez novca, otišla je u Evropu, najprije Švajcarsku, a potom Francusku i pokušala da nastavi karijeru. Veći dio filma koncentrisan je na mladost Simonove i njenu transformaciju od džez pjevačice do borca za građanska prava, uprkos pokušaja muža siledžije da je natjera da i dalje snima hitove.

Režiserka je poslije projekcije rekla da pjesme Simonove znače i novim generacijama, naročito poslije nedavnih ubistava crnaca u SAD. "Da danas imamo glasove poput Nine Simon, oni bi izrazili bol i strast pokreta koji se osjećaju na ulicama u posljednjih šest mjeseci", rekla je Garbus.

U intervjuu u filmu, Simonova se žali kako više nema pokreta za građanska prava, pa samim tim ni mjesta za njene ranije pjesme. Pjevačica je preminula 2003. godine u 70. godini.