latinica  ћирилица
23/01/2015 |  13:53 | Autor: SRNA

Rekonstrukcija sudova u Banjaluci

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović razgovarao je danas s predsjednikom VSTS BiH Milanom Tegeltijom i rukovodstvom Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci o rekonstrukciji ove dvije pravosudne institucije, za koje su obezbijeđena sredstva IPA fondova od 3,6 miliona evra ili 7,1 milion KM.

Kasipović je izrazio zahvalnost VSTS-u za angažman na realizaciji procedura koje su vodile prema odobravanju sredstava iz IPA fondova, kao i Evropskoj komisiji.

- Obaveza je Ministarstva pravde i Vlade Republike Srpske da u saradnji s gradom Banjaluka riješe pitanje izdavanja građevinskih dozvola, jer je to uslov da se aktivira ukupna investicija od oko osam miliona KM - rekao je Kasipović.

On će iduće sedmice razgovarati s Gradskom upravom Banjaluka, u nastojanju da se što prije dođe do građevinskih dozvola, jer je to uslov da se sredstva iz IPA fondova aktiviraju, a nakon toga po procedurama IPA fondova ide raspisivanje tendera, odabir izvođača i početak radova.

Govoreći o radu Osnovnog suda Banjaluka, Kasipović je istakao da institucije pravosudnog sistema Srpske u okviru posebnog projekta čine značajan napor da se smanji broj starih, neriješenih predmeta.

- U tom smislu, i Osnovni sud Banjaluka ima impresivan rezultat. Naravno, daljim kadrovskim jačanjem i stvaranjem svih uslova za optimalniji rad smanjivaće se i broj tih predmeta - rekao je Kasipović, i dodao, da su problemi u radu sudova budžeti koji prate njihov rad, te da je potrebno još sudija i tehničkih i drugih uslova.

Tegeltija je rekao da je za rekonstrukciju Osnovnog suda u Banjaluci obezbijeđeno 5,3 miliona KM, te 1,8 miliona KM za nadogradnju Okružnog suda u Banjaluci.

- Riječ je o sredstvima koja su već obezbijeđena od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i od IPA fondova za rekonstrukciju ova dva suda - rekao je Tegeltija i dodao da je završena projektna dokumentacija koja je dostavljena Evropskoj uniji na odobrenje.

Tegeltija je naglasio da se očekuje da će se već u narednih mjesec dana moći podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

- Povodom toga, zbog rješenja nekih određenih operativnih problema koji se mogu desiti prilikom izdavanja potrebnih građevinskih dozvola, danas smo imali sastanak s ministrom da bi Ministarstvo pravde dalo podršku i učinilo sve kako bi se što prije ušlo u proces rekonstrukcije - rekao je Tegeltija.

Naveo je da rekonstrukcija Osnovnog suda podrazumijeva dogradnju oko 3.500 kvadratnih metara novog radnog prostora na postojeću zgradu, rekonstrukciju starog dijela, kompletnu rekonstrukciju eksterijera i enterijera, što znači nove sudnice, kancelarije za sudije i nove prostorije za smještaj radnika.

- Za Okružni sud Banjaluka rekonstrukcija podrazumjeva nadogradnju novog sprata s novim prostorijama, kancelarijama i sudnicama, tako da rekonstrukcije povećavaju radni prostor i namjenski ga poboljšavaju - ističe Tegeltija.

Kaže da je teško procijeniti koliko će radovi trajati, što će zavisiti od izvođača radova koje će odrediti Evropska unija putem tendera, a pretpostavka je da bi to moglo biti godinu dana.

On je rekao da je Osnovni sud u Banjaluci postigao impresivne rezultate i da je već ostvario 90 odsto realizacije plana rješavanja starih predmeta.