latinica  ћирилица
23/01/2015 |  15:33 | Autor: Agencije

Neizvjesna sudbina najvišeg dimnjaka u Evropi

Najviši dimnjak u Evropi i peti najveći na svijetu nalazi se u slovenačkom Trbovlju, ali se postavlja pitanje šta učiniti sa 362 metra visokim kolosom uz rijeku Savu nakon što postane nepotreban.Dimnjak je izgrađen 1976. i bio je pravo građevinsko čudo, a otporan je i na izuzetno snažne potrese, podsjećaju lokalni mediji i navode da još ne postoje jasni planovi o budućnosti najviše građevine u državi.
Najviši dimnjak u Evropi - Trbovlje - Foto: Wikipedia
Najviši dimnjak u Evropi - TrbovljeFoto: Wikipedia

Naime, termocentrala u Trbovlju koja proizvodi šest odsto slovenačke električne energije ušla je u postupak likvidacije, jer je utvrđeno da proizvodnja nije ekonomična.

Propali su i pregovori o prodaji ruskom preduzetniku Olegu Burlakvu, pa je najveći dio zaposlenih otpušten, a obustavom proizvodnje postaće nepotreban i dimnjak koji je štetne emisije iz doline odnosio visoko uz vazduh.

Neki smatraju da bi ga bilo najbolje srušiti, a drugi da bi dimnjak mogao postati atrakcija za one koji vole adrenalinska uzbuđenja, recimo za skokove s velikih visina.

To bi u gradiću s velikom tradicijom u rudarstvu i energetici, u kojem je sada zbog krize stopa nezaposlenosti dvostruko veća od državnog proseka, možda moglo da otvori perspektivu turizma.

S druge strane, prenosi Hina, postoje ideje da se dimnjak sačuva kao deo industrijske baštine, ili da se iskoristi za kotlarnicu u kojoj bi se kao gorivo koristila biomasa, dok neki razmišljaju da bi mogao da poslužiti i za buduću spalionicu štetnog otpada iz Slovenije.