latinica  ћирилица
24/01/2015 |  11:36 | Autor: SRNA

Ljajić: Srpska imovina važna tema u briselskim pregovorima

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da će jedna od najvažnijih tema tokom briselskih pregovora biti pitanje srpske imovine na Kosovu i Metohiji.

Ljajić, koji je i potpredsjednik Vlade Srbije, poručio je da Beograd nema pravo da dobrovoljno diže ruke od svoje imovine na Kosovu Metohiji.

On je rekao za RTS da ukupna vrijednost srpske imovine - putne, telekomunikacione, energetske infrastrukture i privrednih objekata na Kosovu i Metohiji do 1990. iznosi oko 17 milijardi dolara.

"U to nije uračuna vrednost poljoprivrednog, građevinskog, šumskog zemljišta, rudnog bogatstva, zgrada i stambenih objekata i to će za nas biti jedna od najvažnijih tema tokom Briselskih pregovora", naglasio je Ljajić.

Odgovarajući na pitanje koliko će biti teško i kompleksno pregovarati o pitanju srpske imovine na Kosmetu, Ljajić je ocijenio da će Priština na svaki način gledati da izbjegne ovu temu.

On je naveo da je Priština od samog početka opstruisala temu imovine u oblasti telekomunikacija, a koju je Srbija upravo kandidovala kao jednu od prvih tema, i to vrijednost imovine "Pošte" i "Telekoma".

"`Pošta` je imala do 1999. godine 129 svojih poslovnih objekta, zgrada, od toga je 111 uzurpirano. `Telekom` ima ogromnu imovinu, tu su i turistički objekti", dodao je Ljajić.